Popklassikot 1985

#21 Prefab Sprout – Goodbye Lucille #1 (Johnny, Johnny)

Prefab Sprout. Paddy McAloon oikealla.

”Life’s not complete till your heart’s missed a beat
And you’ll never make it up, or turn back the clock
No you won’t, no you won’t”

Näinhän se on, ei auta kellojen kääntäminen tai pysäyttäminen, vaikka Suurlähettiläät kaupallisilla radiokanavilla ajan vankeina sitä ainaisesti pyytelevätkin.

Prefab Sproutin johtohahmo Paddy McAloon tekee ajatonta popmusiikkia. Hän yhdistää elementtejä ääripäistä ja luo omaa musiikillista maailmaansa, jonka vertaista ei ole.

Tämä kirpeä laulu ilmestyi ensin Prefab Sproutin toisella albumilla Steve McQueenillä (1985) nimellä Goodbye Lucille #1. Sen Paddy otti kokoelmastaan lauluja, joilla kaikilla oli sama nimi. Tuotteliaan ja itsekriittisen artistin merkki oli aina tehdä albumeistaan aiempien projektien kokoelmia.

Singlenä kappale ilmestyi vuonna 1986, nimellä Johnny Johnny. Nimenmuutos lienee markkinakoneiston sanelemaa. Ja kyllähän kappaleen tekstissä Johnnya kaipaillaankin ihan riittämiin.

Tuottaja Thomas Dolbyn kuivakka ja pehmeä slapback-viive-maailma on tässäkin läsnä. Kuten koko levyllä, myös tällä esityksellä kaikki on hyvin harkittua sähkökitaroiden ja synteettisten äänien symbioosia.

Ruotuun mukaan tullut rumpali Neil Conti pitää huolen tasaisesta jäljestä ja tyylikkäästä rytmityksestä. Paddy McAloonin persoonallinen ääni käy läpi koko skaalan miehen pehmeästä henkäilystä kunnon rock-urahduksiin.

Teksti on kertojan lohduttelua toiselle (tai jopa itselle), jolta on päättynyt ihmissuhde kenties siksi, ettei tämä ole osannut kohdata naista kaltaisenaan ihmisenä, vaan jonain muuna, pinnallisempana kohteena.

”Ooh Johnny Johnny Johnny
what are you – twenty-one?
Ooh Johnny Johnny Johnny
why don’t you give it a rest”

Vuoden 2007 cd-uusintajulkaisulle Paddy lauloi Steve McQueenin uusiksi akustisina versioina. Jostain syystä hän esittää Goodbye Lucille #1:n kolmijakoisena. Olisiko laulu sitten alun perin ollut kolmijakoinen balladi?

Koska Paddy McAloonin musiikillinen maailma on varsin abstrakti ja katoaa helposti sormien välistä siitä kirjoittaessa, niin on parempi katsella seuraavaksi tämä vähemmän abstrakti ja varman päälle tehty video:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus I!

Prefab Sproutista ei tullut koskaan keikkaraakkia, mutta Steve McQueenin aikaan he vielä keikkailivat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!