Popklassikot 1989

#21 Nirvana – About a Girl

Tracy ja Kurt.

Tarinan mukaan Kurt Cobain soitti The Beatlesin levyä kolme tuntia päästäkseen tunnelmaan, jossa viimein kirjoitti About a Girlin.

About a Girlin tamburiini teki selväksi, että joku siinä bändissä kuunteli Beatlesia”, seattlelaismuusikko Kim Warnick sanoo Everett Truen kirjassa Nirvana – tositarina (Johnny Kniga, 2006).

Kappaleessa on tosiaan kaikuja liverpoolilaisorkesterin melodisuudesta, ja se onkin tavallaan (Shocking Bluen) Love Buzzin aisapari Nirvanana debyytillä Bleach: ei niinkään coveri, joka kuulostaa originaalilta, vaan originaali, joka kuulostaa coverilta.

Sonic Youthin Thurston Moore onkin sanonut osuvasti, että Kurtin äänessä oli puolet Lemmyä ja puolet Lennonia. About a Girl todellakin todistaa jälkimmäistä.

Mutta on kappaleessa muutakin. Vaikkei Kurt koskaan asiaa myöntänyt, hän kirjoitti kappaleen ensimmäiselle tyttöystävälleen Tracy Maranderille.

Taustalla on riita. Tracy vaati luonaan ilmaiseksi asuvalta Kurtilta jonkinlaista omistautumista suhteelle. Kun Tracy uhkasi heittää Kurtin ulos, kohautti tämä olkapäitään ja sanoi asuvansa sitten autossaan (kuten myöhemmin, Nevermindin ilmestymisviikolla, itse asiassa kävikin).

Tracy ei tätä halunnut, joten oltiin pattitilanteessa ja meno jatkui entisellään: Tracy kävi töissä ja maksoi laskut. Kurt nukkui myöhään, maalaili ja soitteli kitaraansa.

“I’ll take advantage while you hang me out to dry.
But I can’t see you every night, free”

Kappaleen skitsofreeninen tunnemaailma on klassista Nirvanaa, passiivisagressiivista ja ilkeällä tavalla humoristista. Kautta kappaleen toisteltu “I do” on myös tietoisen sarkastinen väännös avioliittilupauksesta “tahdon”.

About a Girl on merkkiteos Cobainin tuotannossa, sillä se on ensimmäinen omakohtainen, omasta elämästä ammentava laulu ja toisaalta myös ensimmäinen kerta, kun Cobainin poikkeuksellinen taito säveltää melodisesti tarttuvia kappaleita nosti päätään. Juuri näistä samoista syistä Cobain meinasi jättää kappaleen pois Bleachilta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Patti Smith kirjoitti Kurtille muistokappaleen About a Boy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!