Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#21 Matti Salo

Matti Salosta on moneksi: Avaimena ja Asana tunnettu artisti on nyt Asa Masa. Kuva: Tomi Palsa

Kuva: Tomi Palsa

Hip hop huraa! Muistan elävästi vuoden 2001. Sen vuoden kuuntelin kahta levyä: Eminemin The Marshall Mathers LP:tä ja Avaimen Punaista tiiltä. Kumpaakaan en enää osaa levysoittimeeni asettaa, mutta näistä ensin mainittu on silti kestänyt aikaa paremmin.

Avain oli aikaan ja paikkaan sidottua itä-stadi-uhoa ja tummia r’n’b-sävyjä. Levyllä kuultiin Jurassikkia, Redramaa ja Iso-H:ta, teksteissä kierrätettiin vassarikliseitä ja tunnustettiin rakkautta isää ja äitiä kohtaan. Levy on ehdottomasti erinomainen – ehkä lähinnä siksi, että voisin yhä vetää sen kokonaisuudessaan a cappella tältä istumalta – mutta sittenkin paikoin kovin vaivaannuttavaa kuunneltavaa.

http://youtu.be/ahL6NCjVFTo

Vaan kuinkas sitten kävikään? Avaimesta ei tullut Fintelligensin kaltaista household-nimeä, vaan räppäri vetäytyi julkisuudesta. Suunnanmuutos oli oleva suuri, ja suurenmoinen. Vuonna 2005 nimi oli vaihtunut Asaan, ja päivänvalon näki Leijonaa metsästän – ja niin kuin usein sanotaan, loppu oli historiaa.

Ja nyt otan pienen tauon. Punainen tiili soi yhä taustalla.

”Alko hoppi maistuu alusta asti, setti vitun smoothii /
ei stressii, kotiin palas, skoletki jo sluuttii /
vitun jees et jätkä takas Roihikkaanki muutti /
idän pisimmät nakit, chickseille akuutti”

Niin, tästä lähdettiin. Ja seuraavalla täyspitkällä päästiin jo tähän:

”’Siel ei oo pelottavaa’, suhisi hiisi /
sanoin oon jo himas enkä usko Paratiisiin /
Kapakassa maailmanmestareita ysiviisi /
en tiedä lätkäst mut tää on leijonabiisi”

Leijonaa metsästän -levyllä artisti keksi itsensä uudelleen. Tyyli korjaantui flow’ta ja intonaatiota myöten täysin – saumaton marginaaliräppäys vaihtui kulmikkaaseen, konsonantteja korostavaan ja rikkaasti polveilevaan tarinointiin. Tekstien sanavalinnat olivat kypsemmät ja aiheet tuoreemmat, vaikka pohjalla yhä samoja punaisia ajatuksia vilisikin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oliko suunnanmuutoksen syynä liiasta blossesta napsahtaminen? Tarinoita kulkee miehen hurjasta pajanpalvonnasta, ja vuonna 2006 hänet tuomittiin kokaiinin ja kannabiksen hallussapidosta sakkoihin. EVVK.

Paluun jälkeen tahti on ollut hurjaa, ja neljän erinomaisen albumin jälkeenkin räppärin lyyrinen sampo tuntuu ehtymättömältä. Ja seassa on tietenkin vielä pari mainiota mixtapea ja Asa & Toverit -tittelillä tehty teemalevy (joka on tyylillisesti melkoista Punainen tiili -pastissia). Niin, ja Jätkäjätkien jenkkarenkkanerokkuudet. Ja miljoonat featit: ”Varmaan ensimmäinen levy, jolla ei ole Asa-feattia”, kommentoitiin Palefacen uutta levyä Basso-foorumilla vuosi sitten.

Kruununjalokivi on Teosto-palkittu Loppuasukas, jolla Asa toi balkan-sävyt valtavirran räppiin ja toteutti omaleimaisen lungilla otteellaan albumin, joka on kaikilla mittareilla mestariteos.

Sen alkusoitto on apokalyptinen monologi, hiljaisella vimmalla raameissaan riuhtova puheenvuoro jostain ihmisyyden ja sen väistämättömän tuhon välimaastosta. Sävy on ehkä profeetallinen, ehkä vain kalsean toteava. Sitä seuraava, huumehöyryisen lungisti mateleva Kanttarilla kanttarelli seuraa luonnon levittymistä betonimaiseman ylle. Ratamot puskevat asfaltista ja villiserpentiinit peittävät vesitornit.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tekstit rinnastavat Pekka Strengistä muistuttavan luontokuvaston teollistuneeseen lähiömaisemaan tuoreella ja kekseliäällä tavalla. Voisin lainata Asan kryptistä proosaa loputtomiin, mutta kukin voi tutustua siihen poistamalla levyt lähimmästä TopTenistä.

Vaikka sitten sen viimeisen, ysäriräppiä (ja omaa persoonaansa, nimikin on nyt Asa Masa) jokseenkin nerokkaasti revitalisoivan, kansanmusat old skool -taustoihin vaihtaneen Jou joun. Se on alkuvuoden parasta kotimaista räppiä, vaikka jäbä ei oikeastaan tunnu edes yrittävän.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!