Popklassikot 1980

#20 Dead Kennedys – Holiday in Cambodia

Jello Biafra elementissään.

Vuonna 1980 Kamputsea ei ollut järin iloinen paikka.

Pol Potin punaisten khmerien kaamea sosiaalinen koe oli päättynyt Vietnamin vapautettua Kamputsean pääkaupungin Phnom Penhin tammikuussa 1979, mutta kommunisti-puolueen valtakauden arvet eivät umpeutuisi vielä vuosikymmeniin. Kolmessa vuodessa lähes kaksi miljoonaa kamputsealaista kuoli tauteihin, aliravitsemukseen, pakkotyöhön ja teloituksiin.

Tälläiseen painajaismaailmaan johdattaa Dead Kennedys kappaleellaan Holiday in Cambodia.

Yhtyeen toinen single toukokuulta 1980 jatkaa ensisinkku California Über Allesin kunniakkaita perinteitä, joita Nuorgamin torilla on jo tarkkaan analysoitu. Jos vain mahdollista, kitaravallit ja rumpujen pauke horjahtelevat nyt vieläkin uhkaavampina. Äänimaailma ja kappaleen rytmi voisivat olla kauhuelokuvasta, ja aihehan oikeastaan onkin.

Jello Biafran kynä on mitä kitkerimmässä terässä. Julmalla tavalla biisi sekoittaa hyväntahtoiset, tiedostavat mutta naiivit college-nuoret ja Pol Potin diktatuurin kauheudet. Iskä maksaa kampuksella tärkeilyn, mutta kuolemanleirillä kuri on tiukempi. Tekopyhistely ei saa Biafralta armoa, ja lomalaisen pää tökätään kepinnokkaan.

Vuonna 1998 bändin entiset jäsenet haastoivat oikeuteen Jello Biafran. Kiistan taustalla oli Biafran mukaan se, ettei laulaja suostunut kappaleen käyttöön Levi’s Dockersin mainoksessa, koska paheksui farkkufirman bisneskäytäntöjä.

On vaikea olla ihmettelemättä markkinointimiestä, jonka päiväunissa Dockers-mainoksen taustalla Biafra manaa Pol Potia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!