Popklassikot 1978

#20 The Clash – (White Man In) Hammersmith Palais

”White youth, black youth /
Better find another solution /
Why not phone up Robin Hood /
And ask him for some wealth distribution”

(White Man In) Hammersmith Palais oli The Clashin debyytin katupunkin jälkeen ensimmäinen kerta, kun bändin musiikissa saatiin kuulla sittemmin niin tutuksi käynyt ska-rytmi. Kuulijoiden alkuhämmennyksestä huolimatta juuri biisin avarakatseisuus lopulta sementoi The Clashin aseman punkin sydänverisintä lojaalisuutta synnyttävänä bändinä.

Kappale oli eräs Joe Strummerin suosikeista, ja se myös soitettiin hänen ennenaikaisissa hautajaisissaan. Jos Strummer olisi elänyt pidempään, vanha kotisosiologi olisi saattanut pitää osuvana, että vuodesta 1919 toiminut musiikkipyhättö, jonka uumenissa hän laulussa pettyy reggeaillan epäaitouteen (”Onstage they ain’t got no roots rock rebel”), purettiin vuonna 2007 toimisto- ja ravintolakompleksin tieltä.

(White Man In) Hammersmith Palais on nykyäänkin yksi The Clashin rakastetuimmista kappaleista. Eikä ihme: sen lisäksi, että kappaleen voi katsoa polkukäynnistäneen kokonaisen genren (ska-punk), siinä kiteytyy lähes kaikki olennainen bändin moniversoisesta, ylpeän poliittisesta ja aina viriilistä musiikista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!