Popklassikot 1984

#20 Madonna – Material Girl

Madonna, raha ei kiinnosta. Eipä.

Vuodessa ehtii tapahtua paljon. Madonnan eponyymi debyytti oli kotimaassaan hitti, ja siltä lohkaistu Holiday ansaitusti vuoden 1983 popklassikoiden listallamme. Vuotta myöhemmin kuitenkin räjähti. Like a Virgin julkaistiin 12. marraskuuta 1984, ja se ampaisi välittömästi muun muassa Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian levylistojen kärkiin. Nyt sitä on myyty jo yli 20 miljoonaa kappaletta.

Tyylillisesti albumi ei eronnut suuresti edeltäjästään. David Bowiea ja Spoonsia tuottaneen Nile Rodgersin rooli kuului ehkä hienoisissa new wave -vaikutteissa, mutta pääpiirteittäin Like a Virgin oli lisää samaa pirteää tanssipoppia. Ennen kaikkea se oli sitä, mitä yleisö kaipasi.

Levyn avaava Material Girl on temaattisesti pastissi Marilyn Monroen ikonisesta Diamonds Are a Girl’s Best Friend -esityksestä – seikka, jota tietenkin korosti biisiin tehty video. Rakkaus esitetään nytkin kauppatavarana, kulutushyödykkeenä. Marilynillä miehet lakoavat tämän paljettimekon äärellä, Madonnalla heidät sysätään taustalaulajiksi toistamaan robottimantraa ”living in a material world”.

Jos tarinoihin on uskominen, Monroeta ja Madonnaa yhdistää kummankin luontainen bisnesvaisto. Molemmat olivat enemmän kuin mitä kuva antoi ymmärtää. Siinä missä Monroe jäi traagisesti blondihahmonsa vangiksi, kykeni Madonna kuitenkin jatkuvasti uudistamaan itseään. Harvalla on varaa tehdä niin huonoja valintoja ja silti pidellä maailman suurimman tähden valtikkaa.

1980-luvulla Madonna ei vielä huonoja valintoja tehnyt.

Material Girl on toki 27 vuoden jälkeen kovin vanhentunut, itseään toistava ja pinnallinen pop-pala. Solistin ääni kuulostaa tuplanopeudella soitetulta Diana Rossilta. Silti siinä oli jotain, joka osui juuri oikeaan loveen. Alkaen albumin nimestä ja kansitaiteesta, Madonna osasi tarjota jotakin, joka ihastutti yleisöä ja vihastutti moraalinvartijat. Ja hän teki sen aivan uudella tavalla.

“Some boys try and some boys lie but
I don’t let them play, no way
Only boys who save their pennies
Make my rainy day”

Tekeekö Madonna ivaa itsestään? Haastatteluissa hän on puhunut siitä, kuinka raha ja taloudellinen tuki ovat tärkeitä ominaisuuksia miehessä – kuinka ne kestävät pidempään kuin tunteet. Toisaalta hän on myöhemmin korostanut kappaleen ironisuutta ja provokatiivisuutta.

Hän myös katuu koko kappaleen julkaisemista; lempinimestä oli sen jälkeen mahdotonta päästä eroon. Siinä eivät kabbalat tai satukirjatkaan tuntuneet auttavan.

http://www.youtube.com/watch?v=9N6jHsAU63g

BONUS!

”Hong Kongin Celine Dioniksi” tituleerattu Sally Yeh teki seuraavana vuonna kappaleesta oman näkemyksensä. 200 Degreesin kertosäe menee jotakuinkin näin:

”这世界气温 会有 Two hundred degrees
暖到要爆炸             When you hold me
知不知气温 会有   Two hundred degrees
暖到要爆炸             Like my body”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!