Popklassikot 1999

#20 Lambchop – Up With People

Kurt Wagner tihkuu seksiä.

Kurt Wagner tihkuu seksiä.

En varmasti ole ainoa, joka tutustui Lambchopiin ensimmäisen kerran vasta vuosituhannen vaihteessa kehuja keränneen Nixon-albumin myötä, vaikka yhtye oli ehtinyt julkaista jo neljä varsinaista studioalbumia sekä lukuisia singlejä ja omakustanteita.

Lambchop on aina ollut enemmän tai vähemmän Kurt Wagnerin sooloprojekti ja bändissä on soittanut vaihteleva määrä jäseniä. Musiikillisesti rikkaalla Nixonilla kuullaan noin kahdenkymmenen ihmisen musisointia.

Nixon on soulia ja vaihtoehtokantria naittava mestariteos ja sen kenties sielukkaimmalla kappaleella Up With People liidetään kohti taivaita. Kasvava tunnelma kuorrutetaan upeilla torvilla, jousilla ja gospelkuorolla. Albumin kansivihkoon Up With Peoplen sanat on painettu sivun alareunasta ylöspäin. Kaikella, mitä teemme, on seurauksensa. Ihmiskunnan on itse päätettävä, millaisen tulevaisuuden se haluaa luoda.

”And we are doing
And we are screwing
Up our lives today
What’s that we chanted
It’s this we planted
C’mon progeny!”

Albumimitassaan kuusiminuuttinen biisi päättyy suorastaan jumalalliseen kuoron kilpalaulantaan.

Nixonin jälkeen Wagner olisi voinut ryhtyä vaihtoehtokantrin supertähdeksi, mutta hän vetäytyikin kuoreensa ja levytti pienieleisen Is a Womanin (2002), omalla tavallaan loistoalbumi sekin. Kun tuo riitti oli suoritettu, saattoi taas alkaa laajentaa Lambchop-tajuntaa: tupla-albumi Aw C’mon/No You C’mon (2004) ei takuulla noussut listoille ainakaan satunnaisten trendien perässä juoksijoiden ostamana.

Aivan kuten uskonnoissa, Wagner tiesi, että hänen mukanaan pysyvät ne, joille Lambchopin musiikki itsessään on tärkeää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Kurt Wagner valloitti tanssilattiat laulamalla X-Press 2:n klubihitillä Give It (2005). Se on toistaiseksi hänen ainoa visiittinsä Britannian singlelistan top 40:een.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!