Popklassikot 1987

#20 Eric B. & Rakim – Paid in Full

Eric B. Rakim, kädessä pelkkää hikeä.

Eric B. & Rakimin klassikkodebyytti Paid in Full on albumi täynnä timantteja. Ensisinglenä julkaistu Eric B. Is President käytiin läpi edellisvuoden biisiklassikoissa. Myös singlen b-puoli My Melody ja seuraavat singlet I Ain’t No Joke, I Know You Got Soul sekä Move the Crowd ovat nekin enemmän tai vähemmän ikiklassikkoja.

Alun perin Move the Crowdin toiselta puolelta löytyneestä Paid in Fullista leivottiin albumin viides ja viimeinen single. Biisi saa nyt edustaa koko levyä vuoden 1987 popklassikoissa, vaikka sitten nimensä perusteella.

Eric B:n tuotanto on vähäeleisen vetävää ja muodostaa täydellisen taustan Rakimin rentoutuneen jutustelevalle, hypnoottiselle mikrofonityöskentelylle. Miljoonan dollarin bassolinja on napattu Dennis Edwardsin kappaleesta Don’t Look Any Further. Huilusämple auttaa pitämään tunnelman ylävireisenä. Myöhemmät artistit vuorostaan ovat näyttäneet jäljet alkuperäiselle sylttytehtaalle sämpläämällä Paid in Fullia lukemattomia kertoja.

Lyriikat lähestyvät sisällöltään, vähintään aikansa kontekstissa, sisältöä. Rahasta on siis puhe ja sitä on kadun kasvateilla vähän. Eric ja Rakim päättävät hankkia massia rikosten sijaan rehellisesti, musiikilla, mikä pidentää elämää ja on tietysti on kannustettava asia. Liian syvällistä yhteiskunnallista analyysiä ei kuulijalle tarjoilla, mutta ei tämä mikään sosiologian luento olekaan. Paid in Full pitää vakavan pohjavireensä pohjavireenä. Kappale on, ainakin minun päässäni, optimistinen ja juhlistava. Nyt on tärkeintä taito, jolla läpät heitetään.

Rakimin maailmaa mullistaneesta flow’sta oli puhetta jo viimeksi. Tarina rullaa kuin höyryjuna, löytyy hauskoja yksityiskohtia, värikästä kerrontaa ja eläviä metaforia. Itse tykkään esimerkiksi siitä, kun persaukisen Rakimin kädessä ei ole muuta kuin hikeä eikä taskuissa sitäkään. Ja vielä enemmän tykkään siitä miten höperön hienosti” a nice big plate of fish” ja ”my favourite dish” rimmaavat, ja sitten äkkiä tulee vakavampi käänne, kun ilman rahaa ”it’s still a wish”.

Paid in Fullin lyriikoista puhuttaessa on tavallistakin tärkeämpää muistaa, että teksti on tarkoitettu kuultavaksi, ei luettavaksi. Jatsista inspiroituneen Rakimin rytmittelemänä sisällöltään yksinkertainen riimi…

”But now I learned to earn cos I’m righteous
I feel great so maybe I might just”

…on täynnä positiivista ilmaisuvoimaa. Maailmanvalloitusenergia täyttää myös kuulijan. Biisi on sikälikin ovela, että tätä verbaaliherkkua maistellaan yhden pienen minuutin verran.

Se ei kuitenkaan ole ongelma, päinvastoin. Kuulija jää ihmettelemään, mitä juuri tuli kuultua, kun hieman biisin puolenvälin jälkeen duo poistuu laskemaan rahojaan. Biitti jatkaa matkaa vielä puolitoista minuuttia. Ihan pelkkien skrätsien ja Rakimin uskomattoman flow’n jälkimaun siivittämänä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!