Popklassikot 1986

#20 Bruce Hornsby – The Way It Is

Iik! Mikrofoni! APUA! Piano!!

80-luvulla osattiin tehdä sulavaa yhteiskuntakritiikkiä. Bruce Hornsby & The Rangen suurin hitti on kritiikeistä sulavin. Käsitellyt teemat liittyvät laulun omaan aikaan, eli köyhyyteen, ja 60-luvulla framilla olleisiin ihmisoikeuskysymyksiin, mutta niitä käsitellään ajattomalla tavalla. Jokaisessa ajassahan taantumuksen voimat tykkäävät väittää ettei asioita voi muuttaa, koska ne nyt vaan ovat tällä mallilla.

Tämä on tietenkin puhdasta paskaa. Aina.

60-luvulla ihmisillä meni sekaisin laki ja moraali, ja rotujen välinen laillinen epätasa-arvo nähtiin hyväksyttävänä asiantilana.

That’s just the way it is
Some things will never change

Kyllä ne muuttuvat. Joskus paperilla ja joskus jopa käytännössä, kun aikaa on kulunut tarpeeksi.

Biisissä mainitaan vuoden 1964 Civil Rights Act, ja se tosiasia ettei sillä muuteta kenenkään mieltä, jos työpaikkahaastattelussa ei osata katsoa kuin ihonväriä. Nälkä tulee vaikka olisi mitä oikeuksia. Rakenteiden lisäksi ihmisten ajattelun täytyy muuttua.

Nykyään menevät sekaisin markkinat ja rationaalisuus (ja joidenkin sosiopaattien mielissä myös moraali), eli markkinoiden toiminta nähdään tarkoituksenmukaisena ja jotenkin automaattisesti itseään optimoivana; jopa jo aikaa sitten sisäavaruuteen tripille kadonneiden johdannaismarkkinoiden, joiden nimellinen arvo on yli 700 biljoonaa dollaria, kiitos fraktaalisesti itsestään innovoitujen rahoitustuotteiden. Historia vilisee esimerkkejä markkinoiden syvästä irrationaalisuudesta ja huutavasta säännöstelyn tarpeesta, sekä Chicagon koulun liberaalien kyvyttömyydestä saada teoriansa toimimaan edes totaalisen kontrolloiduissa ympäristöissä. Surullisena osoituksena tästä olkoon Augusto Pinochetin Chile, jonka kaatumisen Milton Friedman toki luki jälkijättöisesti osaksi omien teorioidensa ansioksi. Michael Hasselhoffhan teki saman kommunismin kohdalla.

Kaikesta huolimatta, Friedrich Hayekin ja John Maynard Keynesin välisessä titaanien taistelussa Keynes uhkaa nyt jäädä tappiolle. Kun IMF:kin on yllättävän humaanien lausuntojen perusteella luopumassa chicagolaisesta aaveesta, Suomessa siteerataan OECD:n tilauslausuntoja ja EU haluaa Saksan tahdosta tehdä valtiovetoisesta stimuloinnista lähes laitonta.

That’s just the way it is
But don’t you believe them

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Bob Wilson lukee Englannin liigan tuloksia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!