Popklassikot 1979

#2 Michael Jackson – Don’t Stop ’til You Get Enough

”You know, I was, I was wonderin’
if you could keep on because the force
its got a lot of power
you make me feel like
you make me feel like…
whoo!”

Miihkali, erikoismies ja nero.

Michael Jackson sanoi äidilleen, että kappale Don’t Stop Til You Get Enough ei käsittele seksiä, vaan ihan mitä tahansa kuulija sen haluaa tarkoittavan. Rehellisyyden nimissä, en itse ainakaan osaa tulkita kappaleen hölynpölyistä tekstiä muutoin kuin silkkana seksin kuvauksena. Kieli tiukasti poskessa voi toki ajatella, että kappale kertoo henkilöstä, joka harrastaa seksiä jediritarin kanssa, sillä kappaleessa mainitaan Voima useampaan otteeseen.

Tarkoitti Jackson kappaleellaan mitä tahansa, voi sanoa, että Jacksonin tavaramerkkifalsetillaan laulamat iskulauseet kiimaisuudessaan alleviivaavat tätä ilmeisintä tulkintaa. Jacksonin laulusuorituksen tenho syntyy sen kahtalaisuudesta. Toisaalta korkealta laulamista voisi haukkua tyttömäiseksi ininäksi, mutta Jacksonin ulosanti kuitenkin on hyvinkin viriiliä.

Quincy Jonesin hiottu tuotanto vie kappaleen vie kappaleen vielä korkeammalle. Myös soiton osalta kappaleen viehätys on vastakkaisten elementtien kohtaamisessa. Jouset soivat juhlavina ja suureellisina bändin ja torvisektion ollessa huomattavasti leikkisämpi. Hulinoiden huippukohta saavutetaan hiukan jo ennen kolmannen minuutin alkua.

Lyhyt, ytimekäs ja kuin puskista tuleva kosketinsoolo vangitsee huomion niin vahvasti, että voisi ajatella ensimmäisen puoliskon olleen vain paineen kasvatusta tulevaa varten. Mantramaiset kertosäkeistöt ovat kuin ylistyslauluja sormien liukkaille liikkeille koskettimistolla. Nykypopin kontekstiin asetettuna härskin kuuloinen soolonluritus ei ole mikään suvantokohta, vaan huippu, joka kohottaa kappaleen jo ennestään korkeaa tunnelmaa uusiin sfääreihin.

Kun tämä kiihkeä kuusiminuuttinen lopulta saavuttaa vähitellen hiipuen päätepisteensä, tuntuu vähän samalta kuin hyvän seksin jälkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!