Popklassikot 1982

#2 Michael Jackson – Billie Jean

Michael Jackson, ensimmäinen afroamerikkalainen kuun kamaralla.

Billie Jean oli toinen singlelohkaisu kaikkien aikojen kiistattomasti menestykseimmältä albumilta – jos yhdistetään myyntiluvut, kriittinen arvostus ja vaikutus popmusiikkiin. (Täysin tieteellisestä mittaustavasta vastaavat Nuorgamin omat viralliset valvojat.)

Billie Jean kahmi satumaiset listasijoitukset ja jos jonkinmoiset palkinnot – ja se on tietysti läpeensä fantastinen popkappale – mutta biisin kulttuurihistoriallinen merkitys kiteytyy silti erityisesti kahteen seikkaan.

Ensimmäinen näistä kappaleen musiikkivideo. Se oli ensimmäinen mustan artistin musiikkivideo, jonka tulokaskanava MTV otti voimasoittoon. Pehmorockia valkoisille suburbaaneille kuluttajille tarjoillut Music Television oli ensimmäisinä vuosinaan tunnettu siitä, etteivät mustat artistit päässeet satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta videoineen kanavalle.

Ei päässyt – hämmentävää kyllä – myöskään maailman suurimpiin artisteihin lukeutunut Jackson. Ei ennen kuin CBS-levy-yhtiön johtaja Walter Yetnikoff poltti kääminsä ja uhkasi tulikivenkatkuisessa lausunnossaan kieltää MTV:tä soittamasta minkään CBS-artistin musiikkia, jos se ei päästä Jacksonia ruutuun.

Pian Billie Jean pyöri MTV:llä kuin viimeistä päivää. Sen vanavedessä kanavalle pääsivät muutkin mustat artistit Princestä Whitney Houstoniin, mikä monella tapaa käynnisti varsinaisen MTV-aikakaden.

Toinen seikka on, että esittäessään Billie Jeanin Motownin televisioidussa 25-vuotisgaalassa Jackson esitteli hölmistyneelle maailmalle moonwalk-tanssin. Myönnettäköön, että tämä seikka on hieman vähäpätöisempi kuin roturajojen murtaminen vielä monin tavoin mustien ihmisoikeuksia vastaan haranneessa 1980-luvun Amerikassa.

Sen levinneisyyttä populaarikulttuurin varhaisena meeminä ei sen sijaan ole kieltäminen: kukapa 1970- tai 1980-luvulla syntynyt, sukupuoleen, kansallisuuteen ja rotuun katsomatta, ei olisi yrittänyt moonwalkia vähintään kerran elämässään?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Jackson kuukävelee itsensä historiankirjoihin.

http://www.youtube.com/watch?v=FOOMrknw50s