Popklassikot 1989

#2 De La Soul – Me, Myself and I

De La Soul – nörttien vastaisku.

Amerikkalainen musta populaarikulttuuri eli varsin ainutlaatuista vaihetta 1980- ja 1990-luvun taitteessa. Jos avasi television, sieltä kohkasivat vastaan joko Kreisi collegen sympaattiset yliopistonuoret tai uskaliaaseen villapaitaan pukeutunut Bill Cosby perheineen, elokuvissa törmäsi väistämättä Eddie Murphyn hörötykseen tai Spike Leen mustat yhteisöt framille nostaneisiin zeitgeist-elokuviin, kun taas MTV:llä pyöri voimasoitolla Michael Jacksonin tyypillisen megalomaaninen pienoiselokuva Black or White, jossa rodut kirjaimellisesti sulautuivat yhteen.

Tämä positiivinen kuvasto oli jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että mustilla ihmisillä meni Yhdysvalloissa huonommin ja huonommin sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Populaarikulttuuri tuntui kuitenkin elävän osittain omaa elämäänsä, ja tätä ympäristöä heijasteli ja oli ennen kaikkea luomassa De La Soul, joka oli Jungle Brothersin ja A Tribe Called Questin kanssa vastuussa Native Tongues -ryhmän synnystä. Native Tongues -yhtyeiden musiikissa korostuivat positiiviset sanoitukset, afrosentriset arvot ja letkeät vibat.

Tämän trendin ehkäpä tärkein virstanpylväs oli De La Soulin 3 Feet High and Rising – loputtoman kekseliäs ja tuore ideoiden, värien ja hauskojen samplejen keitos. Se kuulosti erilaiselta kuin mikään aiempi levy.

Albumin vaikutusta on vaikea yliarvioida. Pian piirroskukkasia ja kevytpsykedeelistä kuvastoa alkoi pullahdella esiin eri puolilla popkulttuurin valtavirtaa. Rapissa albumi polkukäynnisti yhdessä Jungle Brothersin debyytin kanssa tiedostavan flower power -kauden, joka hallitsi rap-kenttää kolmisen vuotta – niin oudolta kuin se nykyään saattaakin tuntua. Kaikki halusivat yhtäkkiä olla uuden vuosikymmenen city-hippejä.

Albumin tärkein kappale oli tietenkin Me, Myself and I. Se oli De La Soulin taisteluhuuto – tai ainakin tuohtunut omanarvonjulistus – joka kuultiin ympäri maailmaa. Se oli nörttien kohotettu keskisormi ranteenpaksuisissa kultakäämeissä heiluneille Run-D.M.C.-klooneille ja muille räppipelleille. Se oli kaikkien kiusattujen, erilaisten nuorten ja rumien ankanpoikasten ikioma anthem.

De La Soulin Trugoy (sittemmin Dave) ja Posdnous eivät yrittäneet olla mitään muuta kuin itsensä – keskiluokkaisesta Amityvillen lähiöstä kotoisin olevia räppinörttejä – vaan olivat päinvastoin ylpeitä siitä.

”Proud, I’m proud of what I am
poems I speak are Plug Two type”

Siitäkin huolimatta, että siitä hyvästä tuntui ikiaikaisten tapojen mukaan satavan kuraa niskaan.

”Now you tease my Plug One style
And my Plug One spectacles
You say Plug One and Two are hippies
No we’re not, that’s pure Plug Bull”

Alkuaikojen De La Soulista ei voi tietenkään puhua mainitsematta hiphop-legendaa ja De La Soulin ensimmäisten levyjen hovituottajaa Prince Paulia, joka oli pitkälti vastuussa niiden nyrjähtäneen kekseliäästä äänimaailmasta ja ilahduttavista sample-kollaaseista. Ei ole pienintäkään sattumaa, että De La Soul alkoi kuulostaa huomattavasti tavallisemmalta Prince Paulin siirryttyä yhtyeestä syrjään.

Me, Myself and I -kappaleella Paul kerrosti nerokkaasti Funkadelic-, Edwin Birdsong– ja Ohio Players -sampleja uniikkiin tyylinsä. Erityisesti kappaleen avaava tarttuvan elastinen Funkadelic-sample yhdistettynä Birdsongilta anastettuun biittiin toimivat yhdessä kuin ekstaasilla jatkettu ilokaasu.

Muun muassa niiden ansiosta Me, Myself and I on eräs kaikkien aikojen hiphop-kappaleista. Se on musiikillinen energiaruiske, joka saa takuuvarmasti Walking Deadin hahmotkin tanssimaan.

1990-luvun grungevuosiin tultaessa afrosentrinen tiedostavuus antoi tietä nihilistisemmälle meiningille, kun muun muassa Reaganin ”sota huumeita vastaan” ja sitä seurannut mustan elämän kurjistuminen alkoivat näkyä ja kuulua hiphopissa viiveellä. Mutta se on toinen tarina.

http://www.youtube.com/watch?v=kw02oX3_uC8

Bonus!

De La Soulin rennon energinen esitys legendaarisesta Arsenio Hall Show’sta. Kolmikon dj Maseo vaihtaa biitin remiksauksesta tuttuun taustaan kappaleen puolivälissä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!