Popklassikot 1980

#1 Joy Division – Love Will Tear Us Apart

Ian Curtisin hautakivessä lukee ”Love Will Tear Us Apart”. Tekstin on valinnut leski Deborah Curtis, joka viisitoista vuotta miehensä itsemurhan jälkeen julkaisi kirjan Touching from a Distance.

Kirjan lukeminen muutti käsitykseni sekä Ian Curtisista että Love Will Tear Us Apart -klassikon sanoituksesta.

”When routine bites hard
And ambitions are low
And resentment rides high
But emotions won’t grow
And we’re changing our ways
Taking different roads
Then love, love will tear us apart again”

Love Will Tear Us Apart oli Joy Divisionin ensimmäinen listahitti.

Ensimmäinen säkeistö on kuin melkein minkä tahansa avioliiton huonoista hetkistä, mutta kirjasta käy ilmi, että arkirutiinit Curtisin perheessä eivät vain käyneet tylsiksi. Vakavasti sairas Ian Curtis kohteli vaimoaan henkisesti ala-arvoisesti, ja – jos kirjaan on uskominen – oli mulkku.

Love Will Tear Us Apartin tarina on surullinen ja todellisen tuntuinen, mutta todellisuudessa Ian ja Deborah Curtisin rakkaustarina oli paljon traagisempi. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Joy Divisionin Love Will Tear Us Apart on yksi maailman hienoimmista lauluista.

Komeiden basso- ja syntikkakuvioiden kuljettama Love Will Tear Us Apart nauhoitettiin maaliskuussa 1980 Strawberry-studiolla Stockportissa lähellä yhtyeen kotikaupunkia Manchesteria. Bändi oli nauhoittanut biisistä jo kaksi aiempaa versiota, John Peel Session -version marraskuussa 1979 sekä studioharjoitelman tammikuussa 1980 Pennine Sound -studiolla. Pennine-versio päätyi sinkun b-puoleksi ja John Peel -versio sai kunnian olla taustanauhana, kun yhtye kuvasi biisilleen videota, mikä selittää sen, että kuva ja ääni kulkevat epäsynkassa.

Toinen mainio amatöörilisä videossa on värimaailma, joka ei ole jälkikäsittelyssä tehty tehoste vaan jonkinlainen häiriö kuvanauhassa. Heti alkutahdeissa paukutettava ovi ei ole oikeasti ruskea, vaan valkoinen.

Love Will Tear Us Apart julkaistiin huhtikuussa 1980 vain kuukausi ennen Ian Curtisin itsemurhaa. Top 20:een single nousi välittömästi laulajan kuoleman jälkeen. On vaikea veikkailla, kuinka paljon Curtisin kuolemalla oli osuutta single myyntiin, mutta Love Will Tear Us Apart oli ensimmäinen Joy Divisionin listamenestyjä. Yhtyeen omalaatuisuudesta ja jääräpäisyydestä kertoo, että heinäkuussa 1980 julkaistulla Closer-kakkosalbumilla kappaletta ei kuulla.

Videon upottaminen on estetty, mutta voit katsella sen tästä.

Bonus!

Love Will Tear Us Apartin on coveroinut bändi jos toinenkin, ja harvalle on kiitosta herunut. Youtube on täynnä covereita, mutta mustahuulien näkökulmasta hauskin pätkä on The Curen versio, jonka yhtye nauhoitti livenä vuonna 2000 australialaisen radioaseman aamuohjelmassa.

http://www.youtube.com/watch?v=S4INljU5I0Y