Popklassikot 1980

#19 Bad Brains – Pay to Cum

Bad Brains mursi ja murtaa stereotypioita.

Bad Brainsin tarina on kuin kipakka kärkipotku stereotypioiden, yleistyksien ja ennakkoluulojen naavaisille munille. Yksi maailman legendaarisimmista hc-punkin pioneeriryhmistä koostuu neljästä tummaihoisesta rastafarista, jotka ennen hardcore-uraansa tekivät fuusiojazzia. Bändi myös vaihtelee tyyliään rivakasta hc-kaahauksesta maalaileviin reggae/dub-jamitteluihin silmääkään räpäyttämättä, myös levyillä. Yli 30-vuotias bändi lisäksi keikkailee edelleen klassisessa kokoonpanossaan, mikä tyylilajin huomioon ottaen on jos ei täysin ennenkuulumatonta, niin vähintäänkin ääriharvinaista.

Pay to Cum oli Bad Brainsin ensimmäinen singlejulkaisu ja se kiteyttää kaiken olennaisen bändin rallivaihteesta parhaimmillaan: huimaava vauhti, laulaja H.R.:n hyperaktiivinen nasaalipälpätys ja kiimainen tikkaus rytmi- ja riffikonttorissa ovat kaikki paikallaan, eikä aika ole laimentanut biisin tehoa lainkaan. Musiikkiin, viskiin ja rakasteluun pätee sama viisaus – ainahan sitä nuorta saa, mutta harvoin hyvää vanhaa. Kiitos Bad Brainsin, onneksi välillä kuitenkin saa.

http://www.youtube.com/watch?v=vf6OkcMBGWI&feature=relate

Bonus!

Sittemmin populaarimusiikin kaanoniin nousseista levytyksistään huolimatta Bad Brains rakensi maineensa pääasiassa livebändinä, ja muun muassa Dave Grohl on kertonut päättäneensä ryhtyvänsä muusikoksi Bad Brainsin keikan nähtyään. Tässä liveversio Pay to Cumista vuoden 1979 CBGB’s-keikalta.

http://www.youtube.com/watch?v=0aPiKMYe82o