Popklassikot 1977

#19 Wreckless Eric – Whole Wide World

”I’d go the whole wide world /
I’d go the whole wide world / just to find her”

Sain joskus 12-vuotiaana joululahjaksi nylonkielisen kitaran. En ole koskaan soittanut tätä Don Juan Alvarez -nimistä kitaraani, koska en koskaan opetellut soittamaan sitä. Tämä, jos ei lasketa niitä muutamia kertoja, kun olen yrittänyt opetella soittamaan.

Noin vuosi sitten sain idean, että nyt hankin uudet kielet kitaraani, ja opettelen soittamaan. Minulla oli ensimmäinen treenikappalekin mielessä, Wreckless Ericin (I’d Go The) Whole Wide World. Olin lukenut, että kappaleessa oli vain kaksi sointua, joten se olisi varmasti helppo nakki.

Whole Wide World oli mielestäni tosi hyvä valinta, koska kappaleen oli levyttänyt myös Eppu Normaali, nimellä Nuori poika singlensä Jee jee b-puolella. Vuosi myöhemmin idea tuntuu edelleenkin mukavalta, koska onhan kappaleen tuottaja yksi suosikkiartisteistani, brittiläisen pubirock-skenen voimahahmo Nick Lowe.

Kappaleessa on myös hieno ja yksinkertainen teksti. Ajattelin, että jos treenaisin tarpeeksi, voisin julistaa tätä runopoikaromantiikan ilosanomaa vaikkapa nuotion äärellä kitaralla säestäen. Toisille englanniksi ja toisille suomeksi:

”There’s only one girl in the world for you
/
And she probably lives in Tahiti”

…tai…

”Ehkä siellä on tyttö tässä maailmassa sinua varten /
ja hän mitä todennäköisimmin asuu Tahitilla”

Lopulta hankin kitaraani kielet. E-kieliä hankin yhteensä kolme, koska sen paikoilleen laittaminen katkaisematta oli jotenkin vaikeaa. Olin hankkinut virittimiä ja plektrankin, jotta pääsisin soittamaan tätä punk-klassikkoa.

Kun noin kahden viikon kieltenvaihtamisen ja puuduttavan virittämisen jälkeen olin valmis kokeilemaan kitaran soittamista. Etsin jostain kitaran otetaulukon. Painoin mieleeni, mistä lähtee E ja mistä A, nehän olivat kaikki mitä tarvitsin.

Laitoin Whole Wide Worldin soimaan ja yritin pysyä mukana. Eihän siitä tullut mitään. Olen sen verran kädetön, ettei käsieni koordinaatio riittänyt edes tämän kahden soinnun neronleimauksen soittamiseen. En edes pysynyt edes tahdissa.

Luovutin, siinäpä se. Kuitenkaan Whole Wide Worldista ei jäänyt minulle traumoja. Kyseessä on todella hieno kappale, en osaa sitä mitenkään muuten muotoilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!