2000-luvun kotimaiset pophelmet

#19 Ruudolf – Doupeimmat jumala seivaa (2004)

(säv. Rolf Santana, san. Ruudolf & Aksim)

Ruudolf, pehmo-mc Herttoniemen getosta.

Rap-evankelista saarnaa kaikista hyvän elämän aineksista: epäterveellisestä ruoasta, piereskelystä ja hauskanpidosta. Selvää klassikkoainesta!

”Se on Ruudolf, fresh outta poikamiesboksi
ruff’n’tuff niinku nahkarotsi
gettoevankeliumii ja munii ja pekonii ja laardii
for every soul and everybody”

Rudy Kulmala oli jo ennen vuoden 2004 Doupeimmat jumala seivaa -albumiaan ehtinyt muun muassa julkaista omakustanteita, voittaa ensimmäisen räpin suomenmestaruutensa sekä hyöriä muutenkin hyvän aikaa kotimaan hiphop-kuvioissa.

Tätä taustaa vasten ei siis pitäisi olla lainkaan tavatonta, että Ruudolfina parhaiten tunnetun Kulmalan levy-yhtiödebyytistä tuli paitsi räppärin avain valtakunnalliseen suosioon, myös eräs Monspin myydyimmistä levytyksistä sekä yksi viime vuosikymmenen kovimmista kotimaisista popalbumeista.

Mutta kun ottaa huomioon, että Ruudolf räppää albumilla ja sen suurimmalla hitillä muun muassa uskostaan ja jumalasta, tuntuu levyn suosio jopa pieneltä ihmeeltä. Siinä missä moni valtavirran liepeilläkin porskuttava artisti takuulla empisi uskonnosta puhumista, tai ainakin tarkastelisi sitä turvallisesti ja hyväksyttävästi kriittisestä näkökulmasta, ei Ruudolf häpeile vakaumustaan. Niin kotimaisessa räpissä kuin laajemminkin ”kunhan ei tuu mulle tuputtaa” -mentaliteettia pursuavassa yhteiskunnassa Doupeimmat jumala seivaa on yhä raikas poikkeus.

Koska keskiverto suomalainen tempaisisi ovensa kiinni alta aikayksikön puheen kääntyessä uskoon, hyvän mielen apostoli Ruudolf tietää, että tärkeintä on tapa, jolla sanoma tuodaan sitä tarvitseville. Siksi Kulmala valmisti Rolf Santana -aliaksensa suojissa A Taste of Honeyn usein sämplätystä vuoden 1980 discohitti Rescue Mesta polveutuvan biitin, joka on niin vakuuttava, ettei paatuneinkaan ateisti voi sitä vastustaa.

Saarnansa Ruudolf ja mukana komppaava Kemmurustakin tuttu Aksim ovat valmistelleet yhtä huolellisesti. Se on juuri sitä, mitä me kaikki eksyneet lampaat vakaumukseen ja uskontokuntaan katsomatta kaipaamme: spontaania, elinvoimaista ja huumoria pursuavaa ilosanomaa elämän hyvistä puolista.

”Ruudolf, fresh outta poikamiesboksi
jumalan rintamapappi ja gettokokki
ja sana leviää ku streptokokki, mitä mä meinaan?
Elävä todiste, et doupeimmat jumala seivaa”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Rudy Kulmala on toistaiseksi voittanut räpin SM-kisat kahdesti: vuosina 2001 ja 2005. Vuoden 2005 finaalissa kaatui Kajo, joka kruunattiin vuorostaan mestariksi myöhemmin 2009 ja 2011.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS 2!

Joskus sanat eivät riitä. Silloin Asfalttisoturi on valmis astumaan toisenlaiseen kehään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS 3!

Rudy Kulmala kertoo uskoontulostaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

7. tammikuuta 2004 – Vasemmistoliiton pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten päätoimittaja Yrjö Rautio erosi tehtävästään ja samalla puolueesta. Taustalla oli Raution pettymys puolueen puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen harjoittamaan politiikkaan.