Popklassikot 1997

#19 Natalie Imbruglia – Torn

Natalie, nakuna.

Natalie, nakuna.

Kolmen pisteen kysymys: Mikä yhdistää Aretha Franklinin Respectia, Cindy Lauperin Girls Just Wanna Have Funia, Kylie Minoguen Locomotionia, Sinead O’Connorin Nothing Compares 2 U:ta ja Natalien Imbruglian Tornia?

Aivan oikein. Covereita kaikki. Ja kansainvälisiä läpimurtohittejä siinä samalla.

Oikeastaan temppu on häkellyttävän yksinkertainen. Otetaan hyväksi havaittu, mutta ei liian tuttu, kappale ja viehättävä nuori nainen. Plussaa saa jos sovitukseen keksitään uusi koukku sekä siitä, jos nainen on yleisölle tuttu: esimerkiksi sekä Minogue ja Imbruglia olivat molemmat Australiassa suositun Neighbours-saippuasarjan näyttelijöitä.

Ja kun puhe on nuorista naisista, niin seksin unohtaminen se vasta tyhmää olisikin. Ei varmasti ole sattumaa, että bambisilmäisen Imbruglian laulaman Tornin kestävin mielikuva käsittelee nakuna makailua:

I’m all out of faith, this is how I feel
I’m cold and I am shamed lying naked on the floor

Ja sitten vain nauretaan matkalla pankkiin. Siinäpä se. Ainakin yleensä.

Mutta joskus kaava onnistuu siinä, missä alkemistit epäonnistuivat. Silloin tuloksena on puhdasta kultaa. Niin myös Imbruglian kevättuulenraikkaassa tulkinnassa Ednaswap-yhtyeen (syystäkin) unohdetusta floppisinglestä.

Vaikka kyseessä oli jo viides luenta vain kaksi vuotta vanhasta kappaleesta, jopa norjalaisen Trine Rein lähes identtinen versio kuulostaa falskilta siinä missä Imbruglia koskettaa.

Myös poikkeuksellisen hyvästä videosta on apua. Natalien päämäärätön tanssi loppusoolon lähtiessä käyntiin on 1990-luvun MTV:n hienoimpia hetkiä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Ednaswapin (toinen) levytys kappaleesta osoittaa, ettei yhtyeellä ollut hajuakaan kappaleen mahdollisuuksista

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS 2!

Norjan Trine Rein, vuotta ennen Imbrugliaa. Niin lähellä, mutta niin kaukana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!