Popklassikot 1993

#19 Gabrielle – Dreams

Gabriellen Dreams soi muun muassa Magnolia-elokuvassa.

Brittilistoja hallitsevat tällä hetkellä muiden joukossa Emeli Sandén ja Rebecca Fergusonin kaltaiset hyvin vahvasti 1990-luvun popsoul- ja R’n’B-perinteestä ammentavat naisartistit. Vajaa parikymmentä vuotta sitten samassa asemassa patsasteli Gabrielle.

Tuolloin taivaskanavilla jyräsivät myös valtameren takaa tulleet Silkin Freak Me sekä SWV:n Right Here, nurkan takana väijyi TLC:n ensimmäinen oikea megahitti Creep ja pian Boyzone otti ensiaskeleitaan levyttämällä The Osmondsin Love Me for a Reasonin.

Dreamsissä yhdistyvät kaikki nämä: sensuelli groove, sivistynyt naisenergia ja Brittein saarille ominaiset popvivahteet. Kaikki on niin silkkistä, smoothia. Ja Gabriellen ote niin positiivinen – unelmat voivat toteutua:

”Dreams can come true
Look at me babe I’m with you
You know you gotta have hope
You know you gotta be strong”

”Lässytystä”, joku ehkä sanoisi. Mutta Dreamsin kaltainen jousilla kuorrutettu soul-kappale nimenomaan ammentaa kaiken elinvoimansa positiivisuudesta. Sen tahdissa voi notkua, katsella taivaalla liitäviä lintuja tai ihan vain olla. Olla ajattelematta mitään. Ja sitten yhtäkkiä alkaa hymyilyttää.

Maailmassa on aivan liian vähän positiivisia biisejä, jotka koskettavat lipsahtamatta saarnaamisen tai tekopirteyden puolelle. Dreamsissä kaikki on hyvin ja kaikki on luonnollista.

Tämän lisäksi Gabrielle sai puserrettua musiikkiinsa aimo annoksen persoonallisuutta. Niinpä hän oli kaikkea muuta kuin yhden hitin ihme, sillä lukuisten brittilistan top ten -merkintöjen lisäksi uralle siunaantui toinenkin yhtä iso menestyssingle, Rise (2000). Upea biisi sekin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Samana keväänä Keith Sweatin tuutoroima Silk maanitteli kuulijoita Freak Me -ykköshittinsä avulla.

http://youtu.be/4H06gP6AUpg