Popklassikot 1986

#19 Eric B. & Rakim – Eric B. Is President

Kaulakäädytkin sen osoittavat. Eric B. ja Rakim edustivat hiphopin kulta-aikaa.

Antiikin mytologiassa kulta-aika oli ajanjakso, jolloin kaikki oli parempaa: ihmiset olivat onnellisia, sairautta ja kuolemaa ei tunnettu eikä töitäkään tarvinnut paiskia. Kaikki oli prikulleen kohdallaan. Sitä seuranneet ajanjaksot – hopea-, vaski- ja rauta-aika – puolestaan olivat toinen toistaan surkeampia, viheliäisempiä ja alhaisempia epookkeja.

Ai että mitäkö tällä on tekemistä Eric B.:n ja Rakimin kanssa?

No, hiphopillakin oli kulta-aika, johon yleensä lasketaan vuodet 1987‒1993. Moni hiphop-harrastaja uskoo tänä aikana syntyneen rapin edustavan hiphopin ideaalia aivan samalla tavoin kuin alkuperäisestä kulta-ajasta kirjoittaneet antiikin runoilijat ja filosofit vannoivat oman ihannekautensa nimeen.

Eric B. Is President -kappaleen voidaan katsoa käynnistäneen hiphopin kultakauden. (Eriävät mielipiteet voi osoittaa Nuorgamin nillitysosaston salattuun osoitteeseen, kiitos.)

Kultakaudella hiphop pääsi todella omilleen musiikinlajina; musiikilliset innovaatiot ja neronleimaukset seurasivat toisiaan samalla kun rap-sanoituksista tuli sellaista monipuolista ja -mutkaistakin urbaania runoutta, jollaisena se myöhemmin opittiin tuntemaan.

Ennen debyyttialbumia julkaistu Eric B. Is President -maksisingle aiheutti alan piireissä hirveän hulabaloon ja siitä muodostui nopeasti yksi hiphopin kaikkien aikojen influentaalisimmista raidoista – mitä se on vielä nykyäänkin.

Eric B. yhdisti lihavan kolhosti svengaavaan biittiinsä kekseliästä skrätsäystä ja reilulla kädellä James Brown -sampleja. Näin hän tuli tarjonneeksi kaavan, jota lukemattomat rap-ryhmät ovat sittemmin toistaneet.

Rakim puolestaan oli MC, joka raahasi simppelin hiphop-lyriikan rap-miesten puheissa toistuvalle nextille levelille. Rakimin flow oli harkitumpaa ja monimutkaisempaa kuin mihin oli totuttu; hänen monisyisissä sanoituksissaan oli enemmän sanaleikkiä, mysteeriä ja syvyyttä.

Rakimia pidetäänkin hyvästä syystä Nasin ja kumppaneiden huippuunsa viemän modernin räppäystyylin isänä.

Onko Eric B. Is President siis hiphopin Smells Like Teen Spirit? Ei ihan, koska valtavirtasuosio jäi kappaleelta väliin. Mutta hiphopin Touch Me I’m Sick se voisi olla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!