Popklassikot 1985

#18 Sandra – (I’ll Never Be) Maria Magdalena

Sandra ei ehkä ole yön olio – mutta sinä olet!

”You’re a creature of the night”

Eurodisko tahditti 1980-luvulla soittoruokaloiden iltamenoja kautta Suomen laajan maan. Ryan Parisin Dolce Vita, Alphavillen Big in Japan ja Gazebon I Like Chopin soivat joka suunnalla.

Eurodiskotähdistä suurimpia ja kestävimpiä oli Sandra Ann Lauer. Toisin kuin monet kollegansa, Sandra ei jäänyt yhden hitin ihmeeksi, vaikka hän ei koskaan pystynytkään ylittämään esikoissinglensä (I’ll Never Be) Maria Magdalenan menestystä.

Miksi tämä monien halveksima musikki piti kansakuntaa niin lujasti otteessaan? Mikä teki esimerkiksi Maria Magdalenasta niin vastustamattoman?

Tanssiin pakottava biitti ei ainakaan käy selitykseksi. Maria Magdalenan tempo on lajityypille ominaisesti vaatimattomat 104 iskua minuutissa, kun esimerkiksi hikisemmässä sukulaisgenressä Hi-NRG:ssä mentiin kepeästi yli 130 iskun. Rytmiikka on kaikkinensakin enemmän humppaa kuin funkia. Se ei villitse muuveihin.

Eurodisko pitäneekin ymmärtää soidinmenojen soundtrackiksi. Kun dj laittoi Maria Magdalenan pyörimään, se tulkittiin merkiksi valua parketille suorittamaan lumentamppausrituaalia, jossa siirreltiin jalkaa vaivautuneesti toisen viereen. Alta kulmien vilkuiltiin mahdollisia partnereita ja haettiin varovasti katsekontaktia. Värikkäät drinkit ja A-oluet antoivat rohkeutta.

Tämä musiikki on unelmien polttoainetta jostain eksoottisesta euromaailmasta. Michael Cretun muotoilema sointi on mahdottoman täydellinen ja kiiltävä, kuin italialainen urheiluauto. Melodia kieppuu ylellisesti ja nousee korkealle kertosäkeeseen. Melankolian ja euforian ristisiitos iskee suoraan siihen sanattomaan kaipuuseen, joka asuu nuorison hassujen kampausten alla.

Tänä iltana kaikki on mahdollista. Tänä iltana voin olla Sandra. Tänä iltana voin saada Sandran.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Sandra esittää Maria Magdalenan playbackina aamutakissaan.

Bonus!

Valitettavasti Maria Magdalenan lyriikka ei sisällä sellaisia tahattomia runollisuuksia, joita Linguaphonelta englantinsa oppineet eurodiskotekstittäjät usein viljelivät. Sandran myöhempi hitti Innocent Love sen sijaan tarjosi tämän kuolemattoman kaksirivisen:

”I’m sick of buying lots of jewellery
no matter if it’s Rome or Tennessee”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!