Leevi and the Leavings Top 40

#18 Kyllikki (1983)

LeeviKYllikki

Maalta kaupunkiin ja pystybaariin.

”Et tahtonut olla niin kuin muut,
ei sulle kelvannut taivaan tähdet ja kuut,
sä olit niin erilainen”

Biisin kertojaminä kuvailee Kyllikkiä, mutta jos jätetään keskimmäinen rivi pois, niin kuvaus sopii lähes kaikkiin Gösta Sundqvistin luomiin hahmoihin. Tai ainakin viimeinen rivi, sillä onhan moni Göstan hahmo erilainen vasten omaa tahtoaan. Esimerkiksi Kyllikki-biisin onneton kertojaminä, joka ajautuu Kyllikin perässä maalta kaupunkiin ja tulee solvatuksi juopporentuksi pystybaarissa.

Tässäkin tarinassa on tuttuun göstamaiseen tapaan huvittava perusvire, mutta tarina on surullisen traaginen. Ja sävellys ja sovitus liikkuvat iskelmän maailmassa, joten siinäkin mielessä vuonna 1983 nauhoitetussa biisissä yhtye on rockimman tuotannon sekä muun muassa konepopin ja rockabilly-vääntöjen palannut ensisinkkunsa tunnelmiin.

Tosin Kyllikki on tempoltaan eri luokkaa kuin Mitä kuuluu Marja-Leena, ja basson ja rumpujen luoma rytmitausta menee melkeinpä humppaosastolle. Instrumentaatiota piristävät loppupuolella kitaran ja vihellyksen yhdessä kuvioima välisoitto sekä viimeisiä urkukuviointeja tähdittävät taputukset.

Alkuaikoinaan Leevi and The Leavings julkaisi paljon sinkkuja, jotka eivät olleet mukana yhtyeen albumeillam ja Kyllikkikin ilmestyi sinkkuna kolmannen ja neljännen albumin välissä vuonna 1983 sekä 7-tuumaisena että kakkosbiisinä neljän biisin Jos taivaalta sataisi rahaa -EP:llä.

Lokakuun alussa näin EP:n levymessuilla myynnissä hintaan 50 euroa. Minä ostin EP:n aikoinaan normaalihintaisena ja jos myisin sen, olisi se vähän kuin taivaalta sataisi rahaa. Mutta en myy, koska en halua todeta, että olen kaivannut sinua Kyllikki.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!