Popklassikot 1999

#18 Bonnie ”Prince” Billy – I See a Darkness

Terve, kaveri!

Terve, kaveri!

Tämä on tavallaan tarina saman kappaleen kahdesta eri versiosta. Monen muun tavoin minäkin tutustuin I See a Darkness -nimiseen modernin synkistelyn mestariteokseen, kun Johnny Cash levytti sen American-sarjan parhaalle albumille III: Solitary Man vuonna 2000. Tulkinta oli levyn ehdottomia helmiä ja biisilöytö Rick Rubinin kirkkaimpia oivalluksia American-sarjan tuottajan roolissa.

Alkuperäinen I See a Darkness oli ilmestynyt vain vuotta aikaisemmin. Sen tekijä Will Oldham oli levytellyt eri nimillä vähän tunnettua americanaa pitkin 1990-lukua, mutta vasta omituisen Bonnie ”Prince” Billy -pseudonyymin käyttöönotto ja biisin kanssa samaa nimeä kantava albumi merkitsivät edes jonkinlaista läpimurtoa yleisempään tietoisuuteen.

I See a Darkness jäi silti kauas listoilta. Cashin versio toi sen satojen tuhansien uusien ihmisten tietoisuuteen, ja epäilemättä Oldham on netonnut myös mukavan tekijänoikeuspotin. Molemmin puolin kunnioittavasta asenteesta kertoo, että hän päätyi laulamaan taustoja coverille.

I See a Darkness on laulu, joka kertoo henkilökohtaisista demoneista ja lopullisen tieltä suistumisen mahdollisuudesta ja viittaa suoraan niin ryyppäämiseen kuin huoraamiseenkin. On ilmeistä, että Cash pystyi ottamaan sen omakseen ja lataamaan sen täyteen myöhäiskauden levyjensä vanhatestamentillista auktoriteettia.

Hauraankorkealla äänellä varustettu Oldham joutui tekemään tempun vähän eri tavalla. Hänen esittämänään I See a Darkness ei ole kohtalokas toteamus, vaan hapuilevasta alusta kuolemankammon kuumentamaan intensiteettiin, pelon ja toivon käymättömille rajaseuduille kohoava rukous. Mielenkiintoista kyllä, siinä on voimakkaampi uskonnollinen subteksti kuin Cashin tulkinnassa, joka painottaa laulun maallista tasoa: miesten välistä ystävyyttä.

Tämähän on kyllä turhan harvinainen aihe Manowar-tyyppisen veljeysmetallin ulkopuolella. I See a Darkness on eittämättä ystävyysbiisien klassikko; kuinkahan monilla kahden miehen tunteellisilla jatkoilla sen säkeitä on hoilattu?

”Well I hope that someday buddy
We have peace in our lives
Together or apart
Alone or with our wives
And we can stop our whoring
And pull the smiles inside
And light it up forever
And never go to sleep”

Ystävä, jonka kanssa on tullut huorattua, vaikka sitten katumusta tehdenkin, on eittämättä hyvin maallinen ystävä. Mutta kun kertosäkeen lopussa kertoja toteaa suoraan, että ystävän rakkaus on ainoa asia, joka hänet voi pelastaa tuholta ja pimeydeltä, tulee mieleen kyllä Jumala.

Maallinen ja taivaallinen rakkaus, maallinen sekoilu ja teologiassa tarkoitettu synti, maallinen elämänuralta luisuminen ja metafyysinen kadotus tai helvetti – eri tasot sekoittuvat Oldhamin tekstissä toisiinsa, kenties viitaten siihen suuntaan, että nämä suuret uskonnolliset käsitteet ovat enemmän tai vähemmän vertauskuvia ihmiselämän aivan todellisille ja yhtä painaville draamoille.

Tällainen on kantrimusiikin perusainesta, mutta siinä missä vaikka Hank Williams koki olevansa vääjäämättä tuhoon tuomittu – ja olikin sitä – näkee Oldham edessään niin sanotun fifty-sixty-chancen. Joko käy vitun huonosti tai sitten ei.

Eikä se pimeys, jonka hän huonoina hetkinä edessään näkee, jonka hän pelkää nielaisevan minuutensa kokonaan, ole tässä tapauksessa kuolema viinaan vuokra-auton takapenkillä 29-vuotiaana (vaikka hän sen ikäinen olikin I See a Darknessin ilmestyessä). Masennuksen musta koira siitä pimeydestä tuijottaa. Siellä odottaa tie, joka vie köydenpätkän päähän jonkin piharakennuksen katosta roikkumaan.

On siis pidettävä valot vielä päällä, kaadettava vielä lasillinen, etsittävä jostain naisia ja ennen kaikkea toivottava, ettei ystävä häviä viereltä ja elämän liekki hänen mukanaan. Toivottava, että se riittää.

Hauras mahdollisuus, hento toivo. Siksi Oldhamin rikkonainen, molemmat vaihtoehdot tunnustava, tekstin preesensiä elävä tulkinta on kuitenkin oikeampi tälle kappaleelle kuin kaikista näistä tienristeyksistä jo kulkeneen, seesteisiin viime vuosiinsa saapuneen Cashin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Johnny Cashin versio.

http://youtu.be/q9sxiprC150