Popklassikot 1980

#17 UB40 – Food for Thought

UB40, parasta tuoreena.

Monen muun 1970-luvun jälkipuoliskolla syntyneen tavoin minut on jossain vaiheessa ohjelmoitu ajattelemaan, että UB40 edustaa laimeine reggae-rytmeineen ja mielistelevine cover-hitteineen populaarimusiikkia kammottavimmillaan, iljettävimmillään ja tuomittavimmillaan.

Ehkä se on viime vuosikymmeninä edustanutkin, mene ja tiedä, mutta kolmekymmentä vuotta sitten oli toisin.

Vuonna 1980 julkaistulla ensimmäisellä singlellään birminghamilaisyhtye oli purevimmillaan ja raikkaimmillaan, niin musiikillisesti kuin lyyrisestikin. Food for Thought on paitsi aikansa juurevinta ja uskottavinta brittireggaeta, myös sanomaltaan selkeä, väkevän poliittinen kannanotto. Kappale rinnastaa Etiopian nälänhädän ja läntisen maailman poliitikkojen pikkusieluisuuden, viisi vuotta ennen Live Aidia:

”Ivory madonna dying in the dust
Waiting for the manna coming from the west
Barren is her bosom, empty as her eyes
Death a certain harvest scattered from the skies”

Food for Thought -single nousi Iso-Britannian albumilistalla neljänneksi ja Uudessa-Seelannissa peräti listaykköseksi. Se käynnisti UB40:n voittokulun, jonka myötä yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 70 miljoonaa kappaletta.

Näin jälkikäteen kuunneltuna hämmästyttävintä Food for Thoughtissa on laulaja Ali Campbellin täydellisen karhea lovers rock -ääni, joka vuosien myötä kehittyi yhä maneerisemmaksi ja lipevämmäksi. Mikä meni vikaan?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Food for Thought oli niin sanottu tuplasingle. Sen toisen a-puolena kuultiin dub-henkinen King, jossa surraan Martin Luther Kingin seuraajien kyvyttömyyttä jatkaa edesmenneen johtajansa arvokasta työtä.

http://www.youtube.com/watch?v=4hUfoLC2dpg