Popklassikot 1990

#17 Seal – Crazy

Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel. Eli "ihan Seal vaan".

Esimerkiksi Loven Forever Changes -albumi, The Moody Bluesin Nights in White Satin sekä surumieliset kantriballadit toimivat lämpimän kesäyön romantiikassa aina, mutta on olemassa myös ainakin yksi virtaviivainen moderni poplaulu, joka toimii vähintään yhtä hyvin kuin mikä tahansa Emmylou Harrisin kappale: Sealin Crazy.

Kuvailisin Sealin itsensä sanoittamaa ja Guy Sigsworthin säveltämää Crazyä poliittiseksi lauluksi rakkaudesta ja välittämisestä. Biisi syntyi aikana, jolloin Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä lahdattiin ihmisiä ja Berliinin muuri murtui. Se ammensi kollektiiviseen muistiin ikuisesti piirtyneistä vallankumouksellisista tapahtumista.

”And through a fractal on a breaking wall
I see you my friend and touch your face again”

Yhteiskunnallisen sanomansa lisäksi Crazy muistuttaa meitä yleisemmällä tasolla siitä, että mitään ei saa, jos ei yritä, etsi ja tarkastele uteliaana ympäröivää maailmaa. Seal haluaa, että yrität toteuttaa unelmasi.

Crazy tarjoaa samanaikaisesti hyvää mieltä ja kyyneleitä kirvoittavaa haikeutta sekä riistävää todellisuutta ja savuverhon peittämää popilluusiota. Se antaa aiheen pohtia, kumpi on parempi: vaikea ja raastava parisuhde vai helppo, mutta yhtä raastava yksinelo.

Niinpä mahtipontisesti liitelevä kertosäe on samanaikaisesti sekä uhkaus että lupaus paremmasta.

”But we’re never gonna survive
Unless we get a little crazy”

Taianomaisessa suviyössä kaikki on mahdollista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!