Popklassikot 1988

#17 Salt-n-Pepa – Push It

Salt-n-Pepa, suorasukaisen seksimusiikin sanansaattajattaret.

Eletään 1980-luvun loppua ja bussi kuljettaa ala-asteen luokkaretkeläisiä kohti Suomen Naantalia. Kuski soittaa radiosta suomi-iskelmää.

Mutta! Minulla on kasetti.

Kasetilla on Salt-n-Pepan Push It ja muita rap-kappaleita, joita en kuollaksenikaan enää muista. Kyseisen kasetin on nauhoittanut minulle ystäväni Kalle, joka on luvannut, että lisääkin samanlaista tavaraa on tarjolla ‒ mutta vain, jos pidän musiikin omana tietonani.

En pysty vastustamaan kiusausta vaan kiikutan kasetin bussikuskille, joka myöntyy hetken mielenhäiriössä korvaamaan Finlandersin nuorisojumputuksella.

Missä tahansa tunnistettava syntikkariffi kajahtaa pian bussin kaiuttimista, jotka mukailevat uskollisesti peltitölkin toistotarkkuutta. Vaikutus leviää bussissa lähes välittömästi: Push It uppoaa luokkaretkeläisiin kuin Red Bullilla jatkettu kokaiini.

Yhden iltapäivän ajan olen luokan suosituin poika, sillä kaikki haluavat lainata tai kopioida kasetin minulta. Tietenkään tämä ei kestä, mutta harva asia maailmassa kestää.

Sellainen vaikutus Push It -kappaleella tuntui olevan kuulijoihin. Tänä päivänä sen estetiikka saattaa olla liian sidoksissa Kreisi collegen ja Bel-Airin prinssin sävyttämään 1990-luvun vaihteeseen, jotta suuri yleisö voisi ottaa sen ihan vakavissaan, mutta syntyaikoinaan se oli päihdyttävä ja hävyttömän tarttuva. Mitään aivan vastaavaa ei oltu aiemmin kuultu.

Vaikka yhdelläkään bussin matkustajista – opettajat mukaan lukien – ei ollut aavistustakaan, mistä laulussa puhutaan, se tuntui silti jännittävältä, epämääräisen kielletyltä.

Salt-n-Pepa oli Lil’ Kimiä ennen Lil’ Kimiä, Nicki Minajia silloin, kun Nicki Minaj oli tarhaikäinen.

Irstaasti viettelevine syntikkabassolinjoineen ja läähättävine ähinöineen Push It on varsin suorasukaista seksimusiikkia, jolle kävi kuten seksimusiikille usein käy: useimmat eivät edes huomanneet, mistä on kyse. (Ks. myös Sweat (A La La La La Long) – graafisen pornografinen yhdyntäralli, joka kelpuutettiin aikoinaan taustamusiikiksi koko perheen tervehenkiseen Jaffa-mainokseen.)

Minulle ja varmasti monelle muullekin Push It nimenomaan edusti räppiä. Ei minulla ollut niihin aikoihin suurta ymmärrystä Public Enemyn ja kumppanien päälle; kallisarvoinen kasettini ja kokoelmalevyille eksyneet rap-kappaleet määrittelivät pitkälti omaa kuvaani hiphopista.

Se on sikälikin hauskaa, että Push It oli ensimmäinen listamenestykseen kivunnut naisräppärien kappale vahvasti Old Spice -partavedeltä tuoksahtaneessa genressä.

Biisin taustalta löytyy kuitenkin tälläkin kertaa tuottaja-isähahmo – Hurby ”Luv Bug” Azor. Azor oli vastuussa myös Salt-n-Pepan toisesta vähintään yhtä tunnetusta seksiä käsitelleestä kappaleesta Let’s Talk About Sex, joka onkin sitten yhtä hikoiluttavan seksikäs kuin seksivalistustietoiskut tapaavat olla. Push Itin mureat bassopörinät ja niljakkaan funkaavat syntikkagroovet Azor onnistui kaivamaan perusmallin Casio CZ-101 -syntetisaattorista.

Sinä aurinkoisena päivänä yli 20 vuotta sitten minä en varmaankaan olisi edes pystynyt poimimaan syntetisaattoria poliisin tunnistusrivistä. Sen kuitenkin tiesin, minkä tiedän tänäkin päivänä: Push It rokkaa sukatkin jalasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!