Popklassikot 1991

#17 Naughty by Nature – O.P.P.

Treach saattaa halata juuri sinun tyttöystävääsi.

Chuck D sanoi aikoinaan, että räp on mustien amerikkalaisten CNN. Kaikista tämän suunnattoman lahjakkaan sitaattimaakarin lausunnoista tuolla on ollut pisin elämä maailmalla. 1990-luvun alun jälkeen poliittisuus on amerikkalaisessa räpissä muuttunut pienen marginaalin puuhasteluksi, valtavirtaräp on nykyään kaikkien Twitter tai jotain, ja poliittista aktiivisuutta edustaa Kanye Westin New Orleansin tulvimisen aikoihin heittämä vahinkolaukaus.

Mutta ei kaikki ollut poliittista Public Enemyn suosion vuosinakaan.

1991 sijoittuu aika tarkkaan keskelle hiphopin kultavuosina pidettyä periodia. Veikkaan, että sinä vuonna eniten radiossa soinut ja suurimman crossover-läpimurron tehnyt räppibiisi oli O.P.P.. Kappaleen ydinhokema, ”You down with O.P.P.?” levisi kaikkialle ja sen merkityksestä oli ilmassa lukuisia tulkintoja, vaikka Treach kertoo missä mennään aika selvästi:

”O is for Other, P is for People scratchin’ temple
The last P…well…that’s not that simple
It’s sorta like another way to call a cat a kitten

As for the ladies, OPP means something gifted
The first two letters are the same
but the last is something different
It’s the longest, loveliest, lean – I call it the leanest
It’s another five letter word rhymin’ with cleanest and meanest”

Pettäminen kiinnostaa. Se on generoinut huiman määrän kulttuurista sisältöä: ooppeeraa, pop-biisejä, kirjallisuutta, pornografiaa… Iltapäivälehdistö julkaisee sukuelimet verestä turvoksissa pettämiseen liittyviä artikkeleitaan aina pikkujoulukauden, kesälomien, pyhäinmiestenpäivän ja kaikkien muidenkin päivien kunniaksi, viimeisimpänä esimerkkinä Tapio Suomisen yksityiselämän totaalisen turha retostelu.

Ja siitä tässäkin kappaleessa oli kyse, mutta sävy oli lähinnä toteava, pohjalta ”tätä tapahtuu”. Naughty By Naturen missiivistä puuttuu siis kaikki keltaiselle lehdistölle ominainen tympeä hurskastelu yhdistettynä hikiseen tirkistelyyn.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!