Popklassikot 1986

#17 It’s Immaterial – Driving Away from Home (Jim’s Tune)

John ja Jarvis heittävät haasteen Steppenwolfille.

Auto- ja reissuromantiikka eivät uppoa minuun. Yleissääntönä musiikki on sitä parempaa, mitä vähemmän siitä tulee mieleen Born to Be Wild. Autostereoita on toki kiva huudattaa, mutta jos niissä joku laulaa minulle autoilusta, se tuntuu yhtä mielekkäältä kuin jos parturissa joku laulaisi minulle hiustenleikkuusta.

Driving Away from Home on poikkeus.

“King of the road, knight of the road
It’s all the same to me
I mean, after all
It’s just a road”

Driving Away from Homen musiikillinen teema ei ole vauhti, ei seikkailu, ei pako jostakin tai pyrky johonkin, vaan ohiajaminen. Siihen puhalletuista, rämpytetyistä, lyödyistä ja näppäillyistä äänistä osa viipyilee kuin kaukainen maisema, osa vilahtaa sivuitse kuin tienpientareen kilometripylväät. Se on useita 1980-90-lukujen brittihuippuja tuottaneen Dave Bascomben onnistuneimpia levytyksiä, vivahteikas mutta ehjä ja rento.

Eipäs viedä kunniaa itse duolta, aiemmin Yachts-vokalistina tunnetulta John Campbelliltä ja multi-instrumentalisti Jarvis Whiteheadiltä. Olkoon väärän genren termi, mutta yhdistäessään puhetta ja laulua Campbell yltää hienoon flow’hun. Monenpainoisia mietelauseita pudotellessaan mies maistelee omaa ääntään kuin viiniä ja paljastaa lopussa osaavansa veisata myös tunteikkaasti korkealta.

Vaikka nuoren James Stewartin mieleen tuova olemuskin enteili Campbellistä indiepopin merkkihenkilöä, ei hänestä tai It’s Immaterialista mitään kehkeytynyt. Kuusi vuotta ensisinkun jälkeen saavutettu pikku listamenestys avasi lopultakin portin esikois-lp:lle Life’s Hard and Then You Die, mutta sen kehno menekki lannisti kaksikon pitkäksi ajaksi. Vuonna 1990 ilmestyi vielä toinen albumi, introvertin linjakas Song.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Videolla huuliharppua soittava Henry Priestman oli mukana Yachtsissa ja It’s Immaterialissa, mutta näihin aikoihin jo lähtenyt perustamaan varsin suosittua The Christians -yhtyettä. Tuottajahommien jälkeen vuonna 2008 mies julkaisi lopulta ensimmäisen soololevynsä The Chronicles of Modern Lifen 53-vuotiaana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!