Popklassikot 1998

#17 2Pac – Changes

Muutosvoima nimeltä 2pac Shakur.

Muutosvoima nimeltä 2pac Shakur.

Siihen on yksinkertainen selitys, miksi 2Pacin kuoleman jälkeen vuonna 1998 ilmestynyt Changes ei oikein tunnu 1990-luvun lopun nousukausihuumaan ja poliittiseen ilmapiiriin istuvalta. Kappaleen ensimmäinen versio ilmestyi jo 1992, ja hitiksi muodostunut myöhäisempi versio on remix tuosta lamavuosien ja rotumellakoiden täyttämän ajan tuotoksesta, joka kieltämättä oli tylsempi kuin hittiversio. Alkuperäisestä puuttui muun muassa remixin hitiksi nostanut Bruce Hornsby and The Rangelta lainattu kosketinsample.

Mutta nyt kun virallinen musiikkinörtteilyosio on hoidettu pois alta, voimme käsitellä sitä, mistä tässä kappaleessa on todella kyse. Tämä on laulu taistelusta, muutoksesta, sorrosta. Changes voi yksinkertaisesti luettuna olla kertomus köyhien mustien asemasta Yhdysvalloissa, mutta jos sitä katsoo ikiaikaisena kertomuksena vallasta ja siitä kenellä sitä on ja kenellä ei, se aukeaa universaaliksi teokseksi epäoikeudenmukaisuudesta. Se on laulu siitä, kuinka heikoimmassa asemassa olevien on helpompi kääntyä itsetuhon ja toisiinsa kohdistuvan pikkurikollisuuden tai väkivallan tielle, kuin saada aikaan muutosta omissa oloissaan.

On oikeastaan todella harvinaista, että näin suorasukaisen yhteiskunnallinen ja poliittinen kappale on noussut listahitiksi. Äkkiseltään esimerkiksi 2000-luvulta ei nouse mieleen yhtään vastaavaa tapausta. Toki 2Pacin ennenaikainen kuolema ja sitä seurannut status rapin kulttihahmona auttoi asiaa, olihan hän juuri sen Changesissa manaamansa, köyhyyden ruokkiman väkivaltakulttuurin ja ahneuden uhri. Silti on vaikuttavaa nähdä, kuinka vähän maailma on todella muuttunut Changesilla esitettyjen toiveiden mukaiseksi.

Muutokset, joita 2Pac listaa:

 • Ihmisten pitäisi jakaa asioita, ei taistella toisiaan vastaan
 • Myös tuntemattomia tulee kunnioittaa ja kohdella kuin siskoa tai veljeä
 • Crackin vetämisen ja ampumisen sijasta ihmisten pitäisi parantaa toisiaan
 • Yhdysvallat tuskin saa mustaa presidenttiä, vaikka siitä haaveillaankin
 • Ruokailutottumusten pitäisi muuttua
 • Koko elämäntavan pitäisi muuttua
 • Kaikkien pitäisi kohdella toisiaan paremmin
 • Sota pois kaduilta ja lähi-idästä
 • Huumesodan sijasta pitäisi käydä sotaa köyhyyttä vastaan
 • Menneiden tekojen ei pitäisi tulla vainoamaan tekijäänsä
 • Kenenkään ei pitäisi joutua kantamaan asetta tunteakseen olonsa turvalliseksi

Ja millainen kuva piirtyy maailmasta, ja erityisesti Yhdysvalloista, tuosta yhdestä maailman poliittisesti mahtavimmista valtioista, kun listataan asiat, jotka ovat muuttuneet sitten 2Pacin aikojen:

 • Yhdysvalloilla on musta presidentti

Tästä voimme päätellä, että uudelle 2Pacille olisi tilausta. Missä on sosiaalisesti tiedostava, ja musiikillisesti kiinnostava rap vuonna 2013? Vai onko kaupallinen menestys nykyään mahdollista vain, jos sanoituksissa ei ole poliittisesti arkoja aiheita? On toki naiivia kuvitella, että populaarimusiikki sinällään muuttaisia yhteiskunnallisia epäkohtia, mutta mitä se kertoo ajastamme, että olemme niin kyynisiä, ettemme enää osta saati näe mediassa musiikkia, joka kommentoisi ympäröivää todellisuutta kriittisesti?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Bruce Horsnby and the Rangen kappale The Way It Is lainaa kappaleeseen sen melodiakoukun.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Myös räppäri E-40 lainasi Hornsbyn kappaletta omalla ghettotilityksellään Things’ll Never Change.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!