Popklassikot 1978

#16 The Cramps – Human Fly

”Well, I’m a human fly /
I spell F-L-Y /
I say buzz, buzz, buzz”

The Crampsin toinen singlejulkaisu Human Fly / Domino ilmestyi marraskuussa 1978 yhtyeen omalla Vengeance-merkillä. Se oli täydellinen rock’n’roll-klassikko, jonka onnistuminen oli monen osatekijän summa.

Bändin perustajat Lux Interior (1946–2009) ja Poison Ivy olivat vuotta aiemmin törmänneet New Yorkissa erittäin omituiseen, nuhruiselta mielenterveyspotilaalta vaikuttavaan Alex Chiltoniin (The Box Tops, Big Star), joka vuolaasti ylisti The Crampsia ”maailman parhaaksi rock’n’roll yhtyeeksi”. Chiltonin (1950–2010) suhteiden ansiosta yhtye matkusti lokakuussa 1977 legendaariselle Ardent-studiolle Memphisiin.

Alun perin bändin tarkoituksena oli äänittää vain kaksi raitaa TV Set -singleä varten, mutta Chiltonin kehotuksesta nauhalle taltioitiin muun muassa versio Roy Orbisonin hienosta rockabilly-debyytistä Dominosta sekä yhtyeen oma Human Fly, jonka nimen Lux Interior oli poiminut uutisesta World Trade Centeriin kiivenneestä ”ihmiskärpänestä”.

Ilkeän feedback-sahauksen keskellä Lux Interior kuljettaa The Crampsin ”rebel folk musicin” uusiin sfääreihin:

”I got a garbage brain, it’s drivin’ me insane /
And I don’t like your ride, so push that pesticide /
And baby I won’t care, ’cause baby I don’t scare /
’Cause I’m a reborn maggot using germ warfare”

Vihreää neonvaloa hehkuviin kansiin pakattu 132 sekunnin orgastinen lataus nosti The Crampsin maineen kertaheitolla tasolle, jolta se ei enää koskaan laskeutunut. Ja vielä tänäänkin – yli 30 vuotta myöhemmin – se kuulostaa yhtä maaniselta ja kiehtovalta, kuin ulkoavaruudesta tulleelta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Ivyn ja Interiorin kirjoittama Human Fly alkaa laskevalla riffillä, joka on ”lainattu” The Tune Rockersin vuonna 1958 ilmestyneeltä singleltä The Green Mosquito.

http://www.youtube.com/watch?v=Fl4rqhqfQrI