Popklassikot 1985

#16 Prince – Pop Life

Pop Life enteile Princen uran puolivälin harharetkiä.

Naiset ja herrat: the skinny motherfucker with the high voice lukkiutuu päänsä sisälle muutamaksi vuodeksi. Pop Life, Around the World in a Dayn toinen, äärimmäisen lyserginen single (Raspberry Beretin muistanette paremmin?) on kovin kaukana edellisten vuosien listajyrien energiasta. Nyt tarjolla on kokaiinia, pettymyksiä, väärää sukupuolta olevia lapsia ja psyyken huojuntaa.

Kaikki tämä näkyy jo pintapuolisessa vilkaisussa: svengi on jäänyt kauas purppuran tahraamille estradeille, ja prinssimme kävelee varpaillaan askeleen eteen, askeleen taakse, keskittyessään passiivis-aggressiivisessa kuulustelussaan kuuntelijan pieniin salaisuuksiin. Vaiko projisoidessaan omat salaisuutensa? Mitä Purple Rainin suosio tekikään 157-senttiselle perverssille kuninkaalliselle?

Vienosti aksentoiva piano, oktaaveja tapaileva bassokuvio, lakonisuuden altaaseen upotetut Wendy & Lisa tekevät omat kolmoishyppynsä Princen kaiuttimesta kaiuttimeen kimpoilevien toteamusten ympärillä. Kappale on täysin vailla ekstaattista kirkumista – ja isompaa kontekstia pohdittaessa käy selväksi, että Around the World in a Dayta ei kuvaa Raspberry Beretin teiniseksiunelmointi.

Seuraavat kaksi vuotta kuluivat popin prinssiltä paljon huuruisemmissa maisemissa, eikä tämä voi revisionistisesti olla suurikaan yllätys ottaen huomioon levyn muiden kappaleiden häiriintyneen, hauraan tasapainon. Suuri yleisökin sai tämän top 10 -singlen kautta pienen vihjeen supertähden ongelmista: Pop Lifen loppuun heitetty kierre tiivistää Tamborinen ja Temptationin kaltaisten albumiraitojen syvemmät virrat.

Kaikki Pop Lifen jo viittaama saavuttaisi huippunsa niin julkaisemattomiksi jääneiden tupla- ja triplalevyjen (Dream Factory, Crystal Ball) kuin vuoden 1987 kaksoisharhojen Camillen ja The Black Albumin kautta.

Jäljellä ei ole edes minuuttia, kun kappaleen nuorallatanssi päättyy verkkojen läpi putoamiseen kesken lauseen ”Unless it’s got that pop…“ ja hetkessä korvat täyttyvät yleisön buuauksesta ja vihellyksistä. ”Throw the bum out!” huutaa miesääni. Legendan mukaan nauhoitus on Princen pahamaineiselta vuoden 1981 kiertueelta, kun provokatiivisesti pukeutunut artisti lämmitteli yhtyettä nimeltä The Rolling Stones.

Pop Life on keskeinen, äärimmäisen individuoitunut single Princen tuottoisimmalta kaudelta. Life it ain’t real funky, unless it’s got that pop.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!