Popklassikot 1983

#16 Kajagoogoo – Too Shy

Kajagoogoo, tukka hyvin, kaikki hyvin.

Kajagoogoon debyyttisinglen Too Shyn videolla yhtye soittaa pienen klubin lavalla ja tarjoilija haaveilee laulaja Limahlista, mutta on liian ujo osoittaakseen kiinnostustaan laulajaa kohtaan. Limahl ei kuitenkaan ollut tosielämässä liian ujo työskennellessään tarjoilijana Embassy Clubilla kesällä 1982; hän meni rohkeasti Duran Duranin kosketinsoittaja Nick Rhodesin juttusille. Siitä eteenpäin homma onkin historiaa, joskin tarina mahtuu ohuen kirjan väliin.

Vuonna 1979 Leighton Buzzardissa perustettu avantgardistinen fuusiojazzkvartetti Art Nouveau kyllästyi ensisinkkunsa jälkeen soittamaan pelkkiä instrumentaaleja ja löysi Melody Maker -ilmoituksella laulajakseen Christopher Hamillin, joka muokkasi sukunimestään anagrammin Limahl. Samalla muokattiin myös bändin nimi GagaGooGoon kautta Kajagoogooksi.

Nick Rhodesin kautta EMIlle päätynyt demonauha johti levytyssopimukseen ja ensisingle Too Shy ilmestyi tammikuussa 1983. Tuottajan roolissa studiossa hääräsivät Duran Duranin hovituottaja Colin Thurston sekä Nick Rhodes ja lopputuloksena oli rauhallisen kaunis puolihituri, joka vetosi muihinkin kuin Duran Duran -faneihin. Single meni helmikuussa Iso-Britannian listaykköseksi. Duran Duran sen sijaan sai ensimmäisen listaykkösensä vasta kuukautta myöhemmin.

Kajagoogoon debyyttialbumi White Feathers ilmestyi huhtikuussa ja levy nousi brittilistalla sijalle viisi. Menestystä riitti myös levyltä lohkotuille sinkuille Ooh to Be Ah ja Hang on Now, vaikka tuottajan vastuu olikin siirtynyt kokonaisuudessaan Rhodesilta Thustonille. Albumia promotoineen brittikiertueen lomassa Kajagoogoo keikkaili muuallakin Euroopassa, muun muassa Lappajärven Tulivuorirockissa heinäkuussa 1983.

Elokuun Suosikki julkaisi Tulivuorirockista kuvan lippalakkiin ja tuulitakkiin pukeutuneesta Limahlista. Faneja harhauttanut valepuku tuskin kuitenkaan oli syynä siihen, että puolen vuoden menestystarinan jälkeen Limahl sai bändistä potkut ja alkuperäinen kokoonpano jatkoi neljistään, basisti Nick Beggsin ottaessa vastuulleen myös lauluosuudet.

Kutistuneen Kajagoogoon debyyttisingle Big Apple ilmestyi syyskuussa 1983 ja hieman myöhemmin syksyllä oli Limahlin soolosinglen vuoro. Hajoamisen jälkeiset urat sekä yhtyeellä että sen laulajalla olivat menestykseltään alkusukseeta vaatimattomampia, joten 2000-luvun 80’s-konsertteihin viisimiehinen Kajagoogoo saattoi lähteä muistakin syistä kuin pelkästä nuoruuden muistelusta.

Suureellisesti promottujen comeback-konserttien lisäksi Kajagoogoo on keikkaillut viime vuosina kuvien perusteella myös Too Shy -videosta muistuttavi pienemmissäkin klubeissa, joiden tarjoilijattaret saattavat edelleenkin haaveilla Limahlista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Vuonna 1984 Limahl luikautti tunnuslaulun lastenelokuvaan Päättymätön tarina. The NeverEnding Storyn kirjoittivat elektronero Giorgio Moroder ja rumpalimestari Keith Forsey.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!