Popklassikot 1988

#16 Erasure – A Little Respect

Vince ja Andy, terapian tarpeessa.

Nuorgamin torin musiikkiterapiakeskuksen popklassikkosiiven julkaisuja 16/1988:

Valtuutettu terapeutti: Piirainen, Antti

Asiakas: Bell, Andy

Tapausraportti:
Valviran… anteeksi, Nuorgamin valtuuttamana terapeuttina kohtaan ja autan hädässä olevia artisteja. Eräänä kevätpäivänä vuonna 1988 Erasuren Andy Bell saapui vastaanotolleni. Salskea ja komea nuorimies, joka muistutti ääneltään hieman Marc Almondia, oli kokenut parisuhteessaan ongelmia. Tukenaan hänellä oli hyvä ystävänsä, syntetisaattoripopin asiantuntija Vince Clarke.

Keskustellessamme kävi ilmi, ettei asiakas kokenut saavansa ansaitsemaansa kunnioitusta parisuhteessaan. Hän luonnehti ongelmiaan seuraavin sanoin:

”I tried to discover
A little something to make me sweeter
Oh baby, refrain from breaking my heart”

Myöhemmin asiakas kertoi ystävänsä uuden demonauhan soidessa taustalla, että hänellä oli myös vakava luottamusongelma, jonka hän projisoi itseään kohti:

”And if I should falter
Would you open your arms out to me
We can make love not war
And live at peace with our hearts
I’m so in love with you
I’ll be forever blue
What religion or reason
Could drive a man to forsake his lover”

Yksinkertaisesti, asiakas ei nähnyt omaa ihmisarvoaan ilman rakastettuaan. Hän mainitsi popmuusikon urastaan ja esitti myöhemmin mahdollisuuden, että hän pukisi tunteensa sanoituksiinsa.

Olimme päässeet tässä jo pitkälle, mutta itsetunto-ongelma ei ratkeaisi pelkällä pohdinnalla. Laadimme Andyn ja Vincen kanssa suunnitelman, kuinka saada kestävä, kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu haastavaan tilanteeseen. Jälkimmäisen ollessa alansa huippuja, koottiin sulava melodia, jonka päälle Andy pystyisi käsittelemään mieltään painaneet asiat ja kehittämään omanarvontuntoaan. Loistelias melodia, akustinen kitara ja ennen kaikkea Andyn itsensä lyömätön laulusuoritus johtivat syntsapopin klassikkoon, josta Erasure muistetaan parhaiten. Terapiasuhde purettiin yksimielisesti kappaleen julkaisun jälkeen.

ICD-10 -luokitus:
100.10 Sydänsärky ja itsetunto-ongelmat

Lähestymistapa:
Suositellaan A Little Respect -kappaleen julkaisua singlemuodossa. Tavoitteena popklassikko ja listamenestys.

Nuorgamin torin musiikkiterapiakeskuksessa 1988
Virkaatekevä nuorempi musiikkiterapeutti Antti Piirainen

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Niin Wheatus, Kim Wilde kuin ruotsalainen ABBA-coveryhtye Björn Again ovat versioineet A Little Respectiä. Kaikkien kiintoisin ja moniulotteisin versio on kuitenkin kiistatta englantilaisen Guy Millwardin nimissä. Tourette’s Karaoken versio on yhtä aikaa hassunhauska, kaoottinen, mutta parantumattomasta oireyhtymästä kärsivän laulajan käsissä myös mietteitä herättävä.

Millward itse on sanonut ymmärtävänsä hyvin sen, että monet puhkeavat kontrolloimattomaan naurukohtaukseen kuullessaan hänen hengentuotteitaan, eikä se häntä haittaa. Tässä siis syyllisyysvapaa, uniikki ja varmasti kunnioitusta herättävä tulkinta. OI!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!