Popklassikot 1984

#16 Bryan Adams – Run to You

Kanadan kevyt-Springsteen Bryan Adams julkaisi kovimman hittibiisinsä samana vuonna, jolloin Pomon Born in the U.S.A. -albumi ilmestyi.

Run to You olisi voinut tarttuvuusarvonsa puolesta jopa mahtua Brucen menestyslevylle. Tuolloin 34-vuotias Springsteen silti olisi tuskin väsännyt yhtä nuorisovetoista ja moraalisesti arveluttavaa tekstiä kuin kymmenen vuotta nuorempi Adams. Toki Springsteenkin koki esimerkiksi I’m on Firessaan intohimoa, mutta selvästi kypsemmin ja hienovaraisemmin.

Eittämättä Run to You olisi kelvannut Bon Jovillekin. Sen sijaan amerikkalaiselle Blue Öyster Cult -yhtyeelle biisi ei maistunut, vaikka Adams ja hänen biisinikkaripartnerinsa Jim Vallance kuinka yrittivät tyrkyttää.

Run to Youn teksti täyttyy kielletystä himosta ja toisen naisen syliin juoksemisesta heti kun silmä välttää eli ensimmäisestä säkeistöstä lähtien.

”She says her love for me could never die
But that’d change if she ever found out about you and I
Oh, but her love is cold
It wouldn’t hurt her if she didn’t know, ’cause…

When it gets too much
I need to feel your touch
I’m gonna run to you”

Reckless-levyn ykkössingleksi ja myöhemmin Adamsin jokaiselle kokoelmalevylle päätynyt laulu nojaa yksinkertaiseen mutta toimivaan säkeistön kitaranäppäilyyn sekä perin klassiseen mutta iskevään neljän soinnun kertosäekiertoon.

Rokonarpisen pikkumiehen raspitulkinta on kaikessa nuoruudenuhmakkuudessaan huumaava. Hän valmistaa viettelevässä säkeistössä kuulijan kertosäkeen suureen ”aktiin”. Teksti ja musiikki pelaavat komeaa yhteispeliä.

Kun kuuntelin Run to Youta lapsena, en ottanut sanoista toisen luokse juoksemisesta tarkempaa tolkkua. Kohdan ”when it gets too much I need to feel your touch” kuulin muodossa ”when we kiss too much I need to feel your touch”.

Silti sähäkän intohimoinen biisi puski suoraan kasvoille viimeistään sen edettyä yhteen kasarirockin iskevimmistä kertosäkeistä. Nykyään Adamsin rokkaavinta radiohittiä kuuntelee mieluiten täysillä autossa, mutta myös mikä tahansa baari kelpaa. Eikä edes hävetä.

Jos Adams olisi jatkanut uraansa enemmän Run to Youn linjoilla, hänen nimensä olisi nykyään muutakin kuin synonyymi tympeälle pehmorockille. Ryan Adamsiin liitettävä vitsi hän olisi varmasti joka tapauksessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Mash-upit ovat omiaan kiusaamaan korvien väliä, mutta pakkohan tämä on jakaa. Sen verran kivasti Metallican Enter Sandman istuu Run to Youn päälle. Parempaa kuin Loutallica.

http://www.youtube.com/watch?v=8rKtO8AG0Kg