Popklassikot 1980

#15 The Jam – Going Underground

Tähän kuvateksti.

Mikäli yhtye haluaa olla tosi underground, niin ei kannata julkaista maaliskuussa 1980 singleä, joka menee suoraan listaykköseksi ja viettää siellä kolme viikkoa. Näin kävi brittiläiselle The Jamille, mutta minkäs teet, jos osaa tehdä nerokkaan kappaleen, jonka sanoma iskee adamantiumkynsien lailla kylmän sodan keskellä elävien, hallitukseensa pettyneiden ja ydintuhoa pelkäävien kansalaisten sielujen ytimeen.

Paul Wellerin kirjoittama Going Underground ottaa vahvasti kantaa siihen, mihin brittihallitus puntansa törsää. Samaan aikaan syy vallitsevasta tilasta vyörytetään myös äänestäjille, sillä hehän ovat pääministerinsä ja muut jäykkäylähuuliset tyypit valinneet.

”You choose your leaders and place your trust
As their lies put you down and their promises bust
You’ll see kidney machine replaced by rockets and guns”

Mitä tässä tilanteessa voi tehdä? No, bunkkerin rakentaminen ja maan alle painuminen on aina hyvä ratkaisu. Siellä eivät sienipilvet niin pelota.

”And the public wants what the public gets
But I don’t get what this society wants
I’m going underground”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

The Jam on aikaisemminkin ollut maan alla kappaleessaan Down in the Tube Station at Midnight. Urbaanit pelot ja ihmisten ikävyys ovat jälleen nerokkaassa käsittelyssä. Kannattaa huomioida etenkin Bruce Foxtonin bassotulitus, joka toimii monien Jamin kappaleiden selkärankana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!