Popklassikot 1989

#15 Public Enemy – Fight the Power

Fight the Power soi Spike Leen elokuvassa Do the Right Thing – kuuma päivä (1989).

”The only thing black people can do for me is shine my shoes and buy my music.”
(Elvis Presley)

“I believe in white supremacy until the blacks are educated to a point of responsibility. I don’t feel guilty about the fact that five or ten generations ago these people were slaves.”
(John Wayne)

Kaksitoista vuotta kuolemansa jälkeen herra Presley ja Playboyn haastattelussa räikeyksiä vuonna 1971 laukonut John Wayne saivat kuulla kunniansa Chuck D:n maansiirtokoneen voimat omaavien äänihuulten kautta. Spike Leen elokuva Do the Right Thing – kuuma päivä (1989) sai lahjakseen Public Enemyn tiukimman grooven.

Nation of Millionsin ja Fear of a Black Planetin kaksoismaamerkkien välissä, kesällä 1989 ilmestynyt Fight the Power on monelle kappale, josta Public Enemy muistetaan. Tyypillisen kaoottinen ja suorasanainen raita lyötiin myös vuotta myöhemmän Black Planetin lopetuskappaleeksi.

Kansalaisoikeusaktivisti Thomas ”TNT” Toddin huudahdusten jälkeen yhä ylemmäksi nouseva sampleviidakko puhkeaa lopulta ylitsepursuavaan kaaokseen, josta on vaikea tunnistaa muuta kuin James Brownin Hot Pants -kappaleen riffi ja loputtomasti kaikuva yksittäinen nuotti. Kaikki on äärimmäisen tanssittavaa ja twistattavaa (Chuck: tämä oli jo ennen vuotta 1995). Kaikki nämä jo ennen Chuckia ja Flavia.

Fight the Powerin erikoisimpia piirteitä on se, että siitä puuttuu uhoava itseylistys, eikä sen sanoma kohdistu selkeästi määriteltävään pieneen kohteeseen. Siinä kerrotaan periaate, jonka avulla voi lähestyä monia ongelmakohtia.

Kertosäe ei tarvitsekaan muuta kuin biisin nimen toistamisen. Vasemman kanavan valtaa taaksepäin juokseva sämpläys. Lopulta Elvis ja John saavat kuulla kunniansa – Chuck D:n esikuvat eivät ole postimerkeistä löydettävissä.

Fight the Power oli niin toiveiden kuin pelkojen toteutunut manifesti. Äänitorven toivossa ollut kansanosa sai haluamansa; Nation of Millionsin aikaan karvansa pystyyn nostaneet taas kaiken, mitä eivät tahtoneet. Nyt, 23 vuotta myöhemmin, monet pitävät sitä yhä mustan CNN:n tähtihetkenä. Seuraavan vuoden Fear of a Black Planet heitti bensiiniä liekkeihin vielä reilusti lisää.

Public Enemyllä on aggresiivisempia kappaleita, ja voisi myös väittää, että vielä parempia kappaleita – Fear of a Black Planetin toinen single Welcome to the Terrordome, joka kuulostaa lähinnä ampiaisia kuhisevalta bunkkerilta – mutta Fight the Power tiivistää hiphopin sosiopoliittisen tähtäimen parhaiten Public Enemyn tai kenenkään muunkaan tuotannosta. Kuulijoille tarjotaan puoliksi bileet ja puoliksi murskainkuulaa muistuttava kannanotto.

Superstarit eivät tarvitse kiillottamista, ja vastuuta otetaan kokonaisen kansanosan edestä. Elvis, John, riittäisikö tämä teille?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!