Popklassikot 1983

#15 Madonna – Holiday

Madge tiesi alusta alkaen mitä tahtoi.

Madonnan lahjoista voi olla montaa mieltä, mutta hänen vainunsa sellaisen tanssimusiikin suhteen, jota ihmiset haluavat kuunnella, on ollut pettämätön jo lähes kolme vuosikymmentä. Ja on yleisö myös halunnut kuunnella hänen lauluääntään – jopa silloin, kun se Like a Virgin -albumilla muistutti Cyndi Lauperin ja Betty Boopin ynisevää ristisiitosta. Holidaylla kuullaan kuitenkin sitä syvemmältä kurkustaan laulavaa Madonnaa.

Everybody oli kappale, joka toi Madonnalle sopimuksen levy-yhtiökettu Seymour Steinin Sire Recordsin kanssa, mutta vasta Holiday otti kipinää. Esikoisalbumin kolmas single oli Madonnan ensimmäinen hitti; se aloitti Popin kuningattaren valtakauden, jonka loppua odotellaan yhä.

Jo tässä vaiheessa oli erotettavissa ainakin pari asiaa, joista Madonna tultaisiin myöhemmin tuntemaan.

Yksi: Madge ei ollut tyytyväinen albumin tuottajana toimineeseen Reggie Lucasiin, joka ei suostunut toteuttamaan laulajan näkemystä, joten hän sai lähteä. Madonna hahmoon liittyvän myytin mukaisesti hän tiesi alusta alkaen mitä tahtoi.

Kaksi: Madonna korvasi Lucasin John ”Jellybean” Benitezillä, joka oli Funhouse-klubin dj ja Madonnan silloinen poikaystävä. Eri aloilla tunnetuista poikaystävistä ei voi väittää olleen haittaa popin ovelimman taktikon uralle myöhemminkään.

Jellybean Benitez oli itse asiassa se, joka löysi Holiday-kappaleen ja esitteli sen Madonnalle. Nakuttavasta lehmänkellosta, synteettisesti purputtavasta bassosta, funk-kitarariffistä ja syntikkaujelluksista koostuva kappale oli uuden vuosikymmenen diskoa; elektronista tanssimusiikkia klubien lisäksi tavallisten teinien makuuhuoneisiin.

Madonna on aina ymmärtänyt mielikuvien voiman: Holiday luo tunteen vapaudesta, kaukokaipuusta ja onnellisuudesta, jotka lomaan liittyvät. Kukapa ei haluaisi olla samaa mieltä, kun Madonna laulaa:

”It’s time for the good times
Forget about the bad times, oh yeah
One day to come together
To release the pressure
We need a holiday”

Eihän se Shakespearea ole, mutta sanoituksen nokkeluus piilee siinä, että se tarjoaa haaveen, johon yhtä hyvin senegalilainen kuin norjalainenkin nuori voi samaistua.

Kukaan ei tietenkään voi päihittää Whamia loma-aiheisten laulujen camp-hurmoksen saralla (”Club Tropicana – drinks are free!”), mutta Alice Cooperin School’s Outin ohella Holiday taitaa olla kuitenkin ikimuistoisimmin lomakaipuun kiteyttänyt kappale.

Tästä kaikesta tulikin mieleen: saisinko nyt lähteä lomalle? (Paikka, Santtu! – edit. huom.)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Madonna rantautuu ensi kertaa tulevaan kotimaahansa Isoon-Britanniaan ja tarunhohtoiselle Hacienda-klubille. (Holiday alkaa kohdasta 4:35.)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!