Popklassikot 1999

#14 The Roots – You Got Me

Paluu juurille.

Paluu juurille.

The Rootsin Things Fall Apart on ehdoton maamerkki vaihtoehtoisessa hiphopssa. Rockbändin tapaan kasattu porukka oli neljänteen levyynsä mennessä ehtinyt jo moneen suuntaan, ja tällä levyllä kohdataankin ensimmäisen kerran uusi, orgaanisempi äänimaailma, joka kukoisti vuosituhannen taitteessa monilla r&b-levyillä. Ehkä tärkeimpänä näistä D’Angelon Voodoo, jonka syvät groovet ovat huomattavassa kiitollisuudenvelassa ?uestlovelle ja kumppaneille.

Useimmiten läpimurtolevy vaatii läpimurtosinglen. Things Fall Apart tarjoaa niitä kaksikin: The Next Movement on ehkä artistisesti merkittävämpi ja parempi tulevaisuuden suuntaviitta, mutta melankolinen You Got Me nosti The Rootsin suuren yleisön tietoon ja nousi Billboardin top 40 -listalle.

”If you are worried ’bout where I’ve been or who I saw, what club I went to with my homies: baby don’t worry, you know that you got me”

Näin kaunilla lupauksella You Got Men aloittaa Erykah Badu, joka tarjoaa vastapalveluksen The Rootsille Baduizm-levynsä tuotantoavusta. Biisin aihe ei ole tavanomaisimpia: etäsuhde, joka yritetään muuttaa parisuhteeksi. Ainainen ongelma, toisen arkea ei pääse Philadelphia–Pariisi-akselilla näkemään.

Entä kun tyttö saapuu takaisin Amerikan maaperälle? Kiertävä muusikko ei ehdi kaikkialle, ja Eve käy luennoimassa yhden säkeistön verran kritiikkiä. Ymmärrystäkin riittää, mutta omat tarpeet eivät tule täytetyiksi lavalta toiselle juoksevan räppärin käsissä.

”So what you sayin’, that I can trust you?”
”Is you crazy? You’re my king for real… but sometimes relationships get ill”

Black Thought on itsekin hankalien kysymysten edessä: oma inspiraatio ja elämä vastaan kumppani saattaa sittenkin olla toisensa poissulkeva yhtälö. Epäilykset ovat saaneet niin paljon tuulta siipiensä alle, että tulevaisuus näyttäytyy synkkänä.

”The snake could be that chick
and that rat could be that cool cat
that’s whispering ’she tryin to play you for the fool Black’
if something’s on your chest then let it be known
see I’m not your every five minutes all on the phone
and on the topic of trust, it’s just a matter of fact
that people bite back and fracture what’s intact
and they’ll forever be I ain’t on some ’oh I’m a celebrity’
I deal with the real so if it’s artificial let it be
I’ve seen people caught in love like whirlwinds
listening to they squads and listening to girlfriends
that’s exactly the point where they whole world ends
lies come in, that’s where that drama begins”

Palataanpa näiden tapahtumien varjossa lähtöpisteeseen, joka on saanut paljon synkempiä sävyjä epäilysten vallattua kummankin osapuolen mielet.

”If you are worried ’bout where I’ve been or who I saw, what club I went to with my homies: baby don’t worry, you know that you got me”

Ihminen ei aina pysty pitämään sanaansa, jos toinen ei sitä usko. Kumpi lopulta pelkäsikään enemmän? Merkityksetöntä. Vaikka sitä ei sanotakaan ja You Got Me loppuu ennen isompaa konfrontaatiota, on vaikea kuvitella, että mitään jäisi jäljelle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!