Popklassikot 1977

#14 The Jam – In the City

”We wanna say, we gonna tell ya / About the young idea /
And if it don’t work, at least we said we’ve tried”

Vuonna 1976 Lontoon kaduilla kuhisi. Nouseva sukupolvi etsi itselleen muotoa ja ihanteita vanhuuttaan natisseen yhteiskuntajärjestelmän juurella.

The Jamin debyyttisingle oli täydellinen taistelulaulu tälle aikakaudelle. Terävällä riffillä, suurpiirteisellä soitolla ja huikealla uholla varustettu kappale oli avoin kunnianosoitus Lontoon punk-liikkeelle, vaikka yhtye profiloituikin mod-kulttuurin perilliseksi. In the City pursusi uuden nuorison itsevarmuutta.

Kappaleen sanoitukset kiteyttivät punkin yhteiskunnallisen tematiikan täydellisesti. Laulu nimesi kaupungin nuorison elinpiiriksi ja asetti vastakkain muutosta huutavan sukupolven ja syrjäytyvää aikakautta edustavan valtakoneiston. The Jam palasi näihin nopeasti vakiintuneisiin teemoihin vielä monta kertaa. Urbaaneista konflikteista ja niiden juurista tuli yhtyeen sisällöllinen selkäranka.

Vaikka punk-liikkeen ajama muutos tallautui pian thatcherilaisen talouspolitiikan jalkoihin, jäivät kappale ja sen henki elämään. Kun Polydor Records juhlisti In the Cityn 25. ikävuotta julkaisemalla sen uusintapainoksena, laulu kiipesi brittilistan sijalle 36. Näin laulu päihitti alkuperäisen listasijoituksensa, joka oli 40.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Jam – In the City

Bonus!

Yhdysvalloissa In the City puettiin rujompaan kuosiin, kun Ann Beretta coveroi sen vuonna 1999.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ann Beretta – In the City