Popklassikot 1987

#14 Pet Shop Boys – Rent

Kun poika otsatukan tapasi.

Raha on hyödyksi rakkautta etsiessä, mutta rakkaus koostuu asioista joilla ei ole hintaa, vaan arvoa. Pet Shop Boysin Rent on täynnä skismaa näiden kahden välillä. Mikä on aidon läheisyyden ja resursseista hyötymisen suhde, ja kuinka löytää tasapaino? Neil Tennant ja Chris Lowe tutkivat näiden kahden suhdetta empaattisesti yhdessä Actuallyn hienovaraisimmista ja herkimmistä kappaleista.

You dress me up, I’m your puppet
You buy me things, I love it
You give me food, I need it
You give me love, I feed it

Kuin yksinäinen kotoaan lähtenyt nuori vailla pennin hyrrää, moinen huolenpito voi sulattaa arankin sydämen. Mutta tarpeet ovat huomattavasti syvemmällä: kun ensimmäinen kerros on tyydytetty, tarvitaan myös luottamusta paljon syvemmällä tasolla. Muuten lukuisat nollat ravintolan kuitissa voivat aiheuttaa tyhjyyttä, ihmettelyä ja epäilystä.

But look at my hopes
Look at my dreams
The currency we’ve spent
I love you, oh
You pay my rent

Onko isorikkaan näkökenttä hurmioitunut liikaakin nuoresta kauneudesta? Henkinen lasi näiden kahden välillä on vailla säröjä mistä yksikään seteli pääsisi läpi. Erilaisuus paistaa kuumottavana kertojan puolelle, mutta päästäkseen sen yli vaaditaan erilaisia eleitä.

Words mean so little and money less
When you’re lying next to me

Rakastajan keskittyessä hurmaamiseen puntien ja dollarien kautta, kertojamme asettaa aineettoman huomattavasti kukkaron sisältöä edelle. Unelmat, yhteinen lepohetki saavat shampanjapullon toisensa jälkeen unohtumaan aidon läheisyyden kietoessa parin lähemmäksi toisiaan. Kertojan pimeä puoli, joka peittää haavoittuvaisuutensa pitää kovin kaviaarista, mutta elämä heittelee betoniporsaita tielle kuin kosminen sadistirakennusmestari.

Lowe kutoo tekstin hienostuneeseen unelmoivan mutta ujon syntetisaattoritaustan ympärille. Silti yksinkertaisten kosketinjuoksujen lomassa melodiatkin alkavat kuulostamaan epäilevältä. Tennantin nostaessa ääntään kertosäkeen pyyntöihin, ja sittemmin nöyrtyen verkkopankissa tai kuitissa näkyvien numeroiden takia käy selväksi, miksi raha ei tuo onnea.

Ehkä nukkemaisuus on pahimpia ansoja mihin rakkaudessa voi joutua. Mutta, vuokranmaksu on kovin tärkeää. Kappaleen häipyessä hiljaisuuteen, Tennantin hahmo toistaa rakkaudenjulistustaan ja sen syytä äärimmäisen irvokkaasti taustalaulun huokaillessa sen kaiken helppoutta.

Pimeä, ahne puoli saa ajoittain vallan mutta läheisyydentarve auttaa unohtamaan helpot pakoreitit. Kaviaari juuttuisi kurkkuun ja uudet vaattet kiristäisivät, ellei kertojan rahakas kulta anna tilaa unelmille, ja nöyrry edes silloin tällöin laskemaan päätään jonkun syliin, retkahtaen siihen kuin tonnin painoinen kukkaro kolmen michelin-tähden ravintolan lattialle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!