Popklassikot 1981

#14 Kraftwerk – Computer Love

Pyöräilyn piti olla meille hyväksi.

Kirjoitanpa jälleen yhden Kraftwerk-jutun, jossa otetaan lähtökohdaksi se, miten saksalaiskvartetti on jonkin ilmeisesti Kling Klang -studiosta löytyvän ihmelaitteen avulla kykeneväinen näkemään tulevaisuuteen.

Oikeutan mauttomalle kuluneisuuden asteelle päätyneen tulokulmani sillä, että bändin vuoden 1981 Computer World -levyltä löytyvä Computer Love -single kuvaa tarkemmin 2010-lukulaista surullisen nörtin isolaatiota kuin yksikään oman aikamme tuotos. Tosin internetin kaltaista keksintöä edes Kraftwerk ei onnistunut ennustamaan, ja biisin epätoivo-ongelmista elämässään kärsivä kertoja on juurtunut vain televisioruudun eteen – haluten sieltä pois.

Another lonely night, lonely night
Stare at the TV screen, TV screen
I don’t know what to do, what to do
I need a rendezvous, rendezvous

Computer love
Computer love

Eristäytyminen ja yksinäisyys kiteytyy biisin mekaanisesti todettuun nimeen. Kraftwerkin 30 vuoden takainen visio ihmisen ja koneen muodostamasta yksinäisestä symbioosista on nykyajassa enemmän kuin ajankohtainen teema.

Kappaleen keskiössä ei kuitenkaan ole teksti, vaan television kylmän sinistä valoa loistava ja etääntynyt melodia, jonka voi helposti väittää olevan bändin uran kenties nerokkain. Perusteeksi tästä käy se tosiasia, että Coldplay intoutui lainaamaan sitä ja keikauttamaan kyseisen pimputuksen koko maailman tietoisuuteen Talk-hittisinglellään vuonna 2005.

Coldplay keräsi Computer Lovelle kuulunutta kunniaa kottikärryittäin ilman, että monenkaan bändin perusdiggarin tietoon päätyi tieto melodialainasta. Sen lisäksi biisi jäi myös Kraftwerkin omalla uralla hittipaitsioon.

Se ilmestyi ensin singlenä, jonka B-puolelle oli lykätty vanhempi Kraftwerk-klassikko The Model. Koska radio-dj:t ihastuivat Modeliin, EMI päätyi julkaisemaan sinkun uudelleen puolet käännettyinä. Se kannatti, sillä The Model / Computer Love nousi ensimmäisenä (ja viimeisenä) Kraftwerk-singlenä brittilistan kärkeen.

Computer World -levyä seurasi samanniminen kiertue ja Kraftwerkin uran kirkkain aika. Kiertueen jälkeen Ralf Hütter koki, että bändin on parannettava fyysistä kuntoaan. Lopputuloksena bändi sekosi pyöräilyyn, mikä kuului jo vuonna 1983 ilmestyneellä Tour de France -sinkulla.

Ilmeisesti pyöräily myös sysäsi Kraftwerkin uran alamäkeen, sillä Hütter kaatui polkiessaan muutaman päivän koomavisiitin arvoisesti. Lisäksi rumpali Wolfgang Flur vähensi merkittävästi rooliaan yhtyeessä rumputaiteellisten erimielisyyksien vuoksi ja erosi bändistä vuonna 1987.

Lopulta viisi vuotta Computer Worldin jälkeen ilmestynyt Electric Café -albumi floppasi, Kraftwerkin loiston päivät olivat takana ja bändillä kului vuoteen 2003 asti, ennen kuin he saivat seuraavan albuminsa Tour de France Soundtracksin kasaan. Lopputarinan opetus lienee siis se, että jos olet menestyvä muusikko, ei kannata vaipua syklaushulluuteen – vaikka Tour de France Soundtracks ihan hyvä levy olikin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS! Koska kukaan teistä ei jaksaisi tai tahtoisi kuitenkaan kuunnella Coldplayn Talkia, niin tsekatkaa sen sijaan tämä tummanviileä Glass Candyn Computer Love -versiointi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!