Popklassikot 1989

#14 A.R. Kane – A Love from Outer Space

A.R. Kane, unipopin suuri tuntematon.

Dreampopista puhuttaessa ei ihan ensimmäisenä tule mieleen brittikaksikko A.R. Kane. Onkin ihan loogista, että yhtyettä on kutsuttu aikansa aliarvostetuimmaksi bändiksi. Ja jos A.R. Kane tulee joskus mieleen, niin silloin yleensä taustalla soi M/A/R/R/S-kollektiivin hitti Pump Up the Volume, jonka tekijäjoukkoon kuuluivat A.R. Kanen molemmat jäsenet, Alex Ayuli ja Rudy Tambala.

A.R. Kanen debyyttialbumin sixty-nine julkaisi Rough Trade. Musiikillisesti bändi liikkui jossain Cocteau Twinsin ja The Jesus And Mary Chainin välimaastossa. Lontoo, tyylikumppanit ja Rough Trade sekä bändin singlejä ennen debyyttiä julkaisseet 4AD ja One Little Indian olivat luonnollinen osa dreampop-maailmaa, mutta molempien jäsenten tummaihoisuus teki A.R. Kanesta yksinäisen poikkeuksen genressään.

Suurimman hittinsä A.R. Kane sai vuonna 1989 biisillä A Love from Outer Space, joka oli lohkaistu kakkosalbumilta ”i”. Debyyttialbumin haamut kummittelivat jossain taustalla, mutta maalailevaa laulua taustoitti entistä tanssittavampi rytmiikka, joka oli sukua saman ajanjakson brittiläiselle modernille soulille. Yhdistelmä oli melko eksoottinen ja siinä oli jotain samanlaista erikoisuutta kuin lapsena samaan lasiin kaadetussa maidossa ja kolajuomassa. Tosin sillä erotuksella, että kun kahta hyvää juomaa yhdistäessä syntyy nautintakelvoton yhdistelmä, oli A Love from Outer Space yhtäaikaisesti ärsyttävän kummallinen sekä miellyttävän tarttuva.

A Love from Outer Spacen ja ”i”:n jälkeen kaksikko oli lähes hiljaa seuraavat viisi vuotta ja hajosi sitten vuonna 1994 ilmestyneen kolmosalbuminsa jälkeen. Bändin ainoa hitti sopii mainiosti teemaa kartoittaville albumeille Pump Up the Volumen seuraan, mutta vielä paremmin debyyttialbuminsa sopii shoegazingin esikuvalevyjen hämärään joukkoon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!