Popklassikot 1988

#13 Womack & Womack – Teardrops

Womack ja toinen – "minun nimi on nimessun".

1980-luvun alusta 1990-luvun alkuun aktiivisesti levyttäneessä Womack & Womackissa ne Womackit olivat Cecil sekä vaimonsa Linda. Cecil on tietysti Bobby Womackin velipoika ja Linda taas traagisesti kuolleen soullegendan Sam Cooken tytär. Bobby-veli puolestaan vei vihille Cooken lesken, joka on siis Lindan äiti, mutta se on toinen tarina. (Lisää suvun kiinnostavista vaiheista Bobby Womackin muistelmateoksessa Midnight Mover, suosittelen.)

Bobby-veljensä varjoon jäänyt Cecil julkaisi Linda-vaimonsa kanssa viitisen Womack & Womack -albumia, joista Teardropsin sisältänyt Conscience (1988) on selvästi menestynein. Ja tämän albumin tekijäluettelosta löytyy tietysti liuta Womackeja lisää.

Pienet ne ovat piirit soulmusiikissakin.

Yhtä aikaa surullinen ja vastustamattomasti groovaava Teardrops jäi myös Womack & Womackin suurimmaksi hitiksi. Cecilin ja Lindan yhdessä kirjoittama kappale junnaa paikallaan ja nykii edestakaisin kuin muistoissaan rimpuileva menneisyytensä vanki. Kuten niin monet maailman hienoimmista popkappaleista, se saa polttoaineensa menetetystä onnesta ja menetystä seuraavasta katumuksesta. Harvassa ovat ne pophitit, jotka onnistuvat kiteyttämään aiheensa ytimen yhtä sydäntäsärkevän tarkasti kuin Teardrops kuvatessaan, kuinka omaa yksinäisyyttä ei pääse pakoon edes keskelle täyttä tanssilattiaa:

”And the music don’t feel like it did when I felt it with you,
Nothing that I do or feel ever feels like I felt it with you”

Vaikka tarina on haikea, voi studiossa silti olla hyvä meininki. Jos bändin groove tarttuu näin hyvin myös tarkkaamon puolelle, on kyseessä varma hitti ja popklassikko.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

The Xx teki Teardropsista hyvin itseltään kuulostavan version. Synkistelyssä kadotettiin kuitenkin jotain kappaleen kannalta olennaista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!