Popklassikot 1981

#13 Phil Collins – In the Air Tonight

Kaljuuntuva supertähti.

Ollakseen omalla, aika sattumanvaraisella tavallaan musiikiksi muuttunut psykofyysinen impulssi, In the Air Tonight muutti monta asiaa maailmassa.

Se muutti lyhyen ja kaljuuntuvan, kohti keski-ikää hapuilevan muusikon supertähdeksi.

Se muutti yhden 1970-luvun keskeisistä progebändeistä yhdeksi 1980-luvun keskeisistä stadionpopbändeistä.

Se muutti tavan, jolla rumpuja omana aikanaan äänitettiin – ja vain siksi, että miksauspöydän talkback-mikrofoni oli jäänyt auki sessioissa, joissa Phil Collins soitti rumpuja Peter Gabrielin kappaleeseen Intruder. Samaa karusti kompressoitua rumpusoundia hyödyntävä In the Air Tonight oli paljon suurempi hitti.

Osana Miami Vicen ensimmäistä jaksoa se oli mukana muuttamassa tapaa, jolla tv-sarjat tehdään. Sarjaa tehtiin 111 jaksoa viiden vuoden aikana ja silti yksi sen mieleenpainuvimmista kohtauksista löytyy ensimmäisestä jaksosta:

http://www.youtube.com/watch?v=b5C4N7UwVS4

Collinsin hiteistä In the Air Tonight on soinut eetterissä enemmän kuin muut. Toivon, että se vielä muuttaa mahdollisimman monen ihmisen suhtautumisen Phil Collinsiin. Joissain osissa teollistunutta maailmaa hänestä on tullut jonkinlainen musiikin ongelmakäyttäjien inhon ukkosenjohdatin.

Collinsin tuotanto sekä soolona että Genesiksen nokkamiehenä on täynnä helmiä. Kirkkaimmin mies loistaa tukahdutetun raivon ja sitä seuraavan katarsiksen tulkkina. Kahdesti hän on onnistunut tallentamaan tämän raivon purkautumisen täydellisyyttä hipovalla tavalla.

In the Air Tonightilla se tehdään vielä lähinnä soittamalla, ei huutamalla. Yksi maailman kuuluisimmista rumpufilleistä vapauttaa kuuntelijan siitä ahdistavasta taakasta, jota hän on edelliset 3 minuuttia ja 40 sekuntia kantanut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Toinen esimerkki Collinsin raivon täydellisestä purkautumisesta on In the Air Tonightin sisarteos, Genesiksen Mama.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!