Popklassikot 1991

#13 Geto Boys – Mind Playing Tricks on Me

Levynkansi, joka ei unohdu: Bushwick Bill on ampunut itseään silmään, ja Scarface ja Willie D hakevat häntä sairaalasta.

Itä vai länsi? Etelä, vastasi Geto Boys aikana, jolloin Yhdysvaltain etelävaltioiden räppärit eivät olleet lähelläkään sitä hegemonia-asemaa, mihin he 20 vuotta myöhemmin olivat ehtineet asettua. Yhdessä UGK:n ja OutKastin kanssa houstonilaiskolmikko teki pohjatyötä sittemmin suosioon nousseelle dirty south -tyylille.

Geto Boysin muodostaneet Scarface, Willie D ja Bushwick Bill eivät olleet yhtyeen alkuperäisjäseniä – ovi kävi alkuvaiheessa tiuhaan ja debyyttilevy Making Troublen aikaan mukana myöhemmästä kokoonpanosta oli vain Bushwick Bill, tuolloin nimellä Little Billy, hieman yli metrin pituisena tanssijana.

Varsinaisen läpimurtonsa Geto Boys sai aikaan uuden kokoonpanon kolmannella, We Can’t Be Stopped -nimisellä levyllä ja Mind Playing Tricks on Me -singlellä. Ensin yleisön huomion vetivät puoleensa aivan muut seikat kuin yhtyeen musiikki.

Pari kuukautta levyn julkaisun jälkeen juopunut ja masentunut Bushwick Bill pyysi tyttöystäväänsä ampumaan hänet. Tyttöystävä kieltäytyi. Käsirysyn jälkeen räppäri ampui vahingossa oikean silmänsä. We Can’t Be Stopped -albumin kanteen päätyi kuva rap-kolmikosta sairaalassa tapauksen jälkeen. Siinä paareilla istuvan Bushwick Billin vammautunut silmä näkyy selvästi.

Mind Playing Tricks on Men katumuksesta ja pelonsekaisista harhoista kertovat sanat eivät ole muutenkaan pelkkää tarinaa. Myös ryhmän nokkamies Scarface on kertonut haastattelussa yrittäneensä nuorena itsemurhaa.

Mind Playing Tricks on Men sanoitus oli poikkeuksellinen sekä aikakauden gangsta rap -huuman että Geto Boysin oman diskografian huomioon ottaen: yhtye käsitteli lukuisissa sanoituksissaan väkivaltaa, aseita ja naisvihaa, joten katumuksen ja oman epävarmuuden käsitteleminen oli yllättävä käänne. Scarface käsittelee riimeissään elämää vainoharhaisena huumediilerinä, joka etsii puhelimesta salakuuntelulaitteita ja kokee olevansa huonommassa jamassa kuin asiakkaansa. Kertojalla oli nainen, jonka kanssa hän sai pojan, mutta ajoi tämän pois – ”to me she was just another bitch”. Nyt häntä kaduttaa ja olo on yksinäinen. Machossa 1990-luvun alun gangstakulttuurissa tämä oli varsin ainutlaatuista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Mind Playing Tricks on Men biitti pohjautuu Isaac Hayesin Hung Up On My Baby -kappaleeseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Italodiskomaakari Johnny Jewelin (mm. Chromatics) Glass Candy yhdisteli Mind Playing Tricks on Men biittiä ja neworleanslaista Iko Iko -kansanlaulua vuonna 2008.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!