Popklassikot 1986

#13 Cameo – Candy

Cameon Larry Blackmon ja maailman maineikkain codpiece.

Se, että funkbändi Cameon kahdestoista albumi Word Up! humahti niin suureksi valtavirtamenestykseksi, ei ollut yksinomaan Larry Blackmonin mustien trikoiden päälle puetun punaisen alasuojan ansiota. Levy sisälsi kolme vahvaa singleä (nimiraita, Candy ja Back and Forth), joilla kelpasi hyödyntää ajalle ominaisen r&b-pohjaisen eklektisen tulospopin nostetta.

Henkilöstövähennysten myötä yhä tiukemman diktaattoriroolin ottanut Blackmon väisti viisaasti syntikoiden ja rumpukoneiden korneimmat karikot, ja etenkin Candyllä ja Word Upilla juhliva virvelisoundi sai matkijoita. Candy möyrii ja kilkattaa yhä viriilisti, kun monien kollegoiden käsitys modernista r&b:stä vanheni käsiin pian ilmestyttyään.

Candy on rakenteeltaan muutaman toistuvan synkoopin jatkumo, josta ei erotu varsinaista kertosäettä. Keskitemposta huolimatta biisiin mahtuu monenmoista välikettä kitara- ja saksofonisooloineen ilman, että neliminuuttinen tuntuu mitenkään ahtaalta. Karkkimäärän annostelu on vaikea taiteenlaji.

”Strawberry! Raspberry!
All those good things!
Violets and gumdrops
That’s what you’re saying to me”

Musiikin väkevyydestäkö johtuu, että lyriikan ”tyttö kuin karamelli” -symboliikka ei riittänyt kaikille, vaan siitä keksittiin pian viittauksia huumeisiin ja nimenomaan kokaiiniin. Jopa niin, että BBC pisti Candyn soittokieltoon.

”This stuff is starting now
This stuff is starting now
This stuff is starting now”

Symbolisin perustein harjoitettava sensurointi – tai ajatus siitä, että yhdellä tulkinnalla on valta kumota toinen – on kiinnostava, koska se usein paljastaa enemmän tulkinnan tekijästä kuin kohteesta. Likainen mieli löytää kyllä likaa mistä vain. Joko esimerkiksi kuulitte siitä ”oivalluksesta”, että Frontside Ollie kertoo suuseksistä?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Candyä on kierrätetty ahkerasti, ja hupaisin tapaus liittyy Mariah Careyn Loverboy-singleen (2001). Kun ex-aviomies ja ex-levy-yhtiön pomo Tommy Mottola sai vihiä, että tulevan Glitter-albumin ensisingle samplaa Yellow Magic Orchestran Firecrackeriä, hän nappasi saman taustan kuukautta aikaisemmin ilmestyvälle Jennifer Lopezin levylle. Carey rukkasi omansa kiireesti uusiksi Candyn varaan ja sai Blackmonin mukaan videolle. Lopezin I’m Real nousi Billboard Hot 100:n ykköseksi, Loverboy kakkoseksi – eivät sentään yhtä aikaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!