Popklassikot 1978

#12 The Cure – 10:15 Saturday Night

”10:15 on a Saturday night /
and the tap drips under the strip light /
and I’m sitting in the kitchen sink /
and the tap drips, drip, drip, drip, drip…”

The Cure oli toukokuussa 1979 ilmestyneellä esikoisalbumillaan Three Imaginary Boys vielä hyvin kaukana siitä 1990-luvun alun kaikkien tuntemasta kulttibändistä, jonka laulaja kantoi suurpiirteisesti punattujen huuliensa yllä tyylikästä harakanpesää. Se ei ollut vielä se unilääkkeenomainen musiikillinen harso, joka tyynnyttää kuulijan ihanaan, pehmeään uneen.

Albumin avausraita 10:15 Saturday Night on myös yhtyeen ensimmäisen singlen, vuoden 1978 viimeisellä viikolla kauppoihin päätyneen Killing an Arabin b-puoli. Sillä soittava, vuonna 1976 Lontoon eteläpuolella Crawleyssa perustettu trio – Robert Smith (laulu, kitara), Michael Dempsey (basso) ja Laurence ”Lol” Tolhurst (rummut) – oli The Jamin Polydorille löytäneen Chris Parryn ensimmäinen kiinnitys vastaperustamalleen Fiction Recordsille.

Vaikka itse debyyttialbumi soikin toisenlaisena kuin nuori Robert Smith olisi halunnut (Smith on useaan otteeseen ilmaissut tyytymättömyyttään levyä kohtaan), on 10:15 Saturday Night väkevä osoitus lahjakkaan nuoren lauluntekijän kyvyistä. Se, että biisi on kuulunut The Curen keikkasettiin koko yhtyeen reilun 30-vuotisen olemassaolon ajan, osoittaa, että kappaleella on erityinen paikka myös Smithin kirjoissa.

Tarinan mukaan 16-vuotias, vellovassa itsesäälissä riutunut Smith kirjoitti kappaleen kotinsa keittiössä pieleen menneen illan jälkeen. Totta tai ei, kyseessä on onnistunut kuvaus masokisti-märehtijän lauantai-illan huumasta.

10:15 Saturday Night on yksi niistä The Curen alkuaikojen kappaleista, joka hyötyy rumpalina harmillisen aliarvostetun Lol Tolhurstin rajallisista taidoista. Tolhurstin jolkottavaa peruskomppi, vettä kuumalle kiukaalle -symbaali sekä vuotavaa hanaa imitoiva hi-hat ovat soiton dynamiikan suhteen täydellisiä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Massive Attackin Mezzanine-albumilta löytyvään Man Next Dooriin on upotettu lähes tunnistamattomaksi hidastettu sample 10:15 Saturday Nightista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!