Popklassikot 1989

#12 Technotronic – Pump Up the Jam

Ya Kid K – vai joku muu?

Jos en paremmin tietäisi, luulisin että migreeniä alettiin sairastaa vasta 1980-luvun lopulla. Meille on vuosikaudet opetettu, että ei, älkää tuijottako tietokoneen ruutua, pää ei tykkää, mutta varoittiko kukaan herkkiä nuoria katsomasta Technotronicin videota vuonna 1989? Ehkä ei, en muista.

Mutta itse biisistä – ehkä ilmestymisvuotensa kovin.

Belgialaisprojekti onnistui levyttämään klassikon, jonka vaikutus kesti monien muiden aikalaistensa superhittejä kauemmin. Kun Deee-Lite ja S’Express olivat megahiteistään huolimatta menneen talven lumia, Technotronicin nimi keikkui tanssi- ja sinkkulistoilla harmittomien keskinkertaisuuksien esittäjänä usean vuoden ajan. Vain koska vyölaukussa oli Pump Up the Jamin kaltainen äärimmäinen tanssiklassikko.

”Get your booty on the floor tonight
Make my day”

Pump Up the Jam on yhtä koukkua ja neroutta alusta loppuun. Siinä yhdistyivät Ya Kid K:n (ei videon mallikas rotunainen) riimittely, rave-estetiikka sekä pumppaava shake your booty -aerobicrytmi, johon tulee vaihtelua juuri, kun jostain tietystä elementistä saa tarpeekseen. Kehotan erityisesti kiinnittämään huomiota videon kohtaan 2:03. Kaikin tavoin aivan fantastista.

Pump Up the Jam pyyhkäisisi lakoon myös instrumentaalina, mutta hitikkääseen tanssimusaan kuuluvat erinäiset järjettömät, mutta koukuttavat hokemat – vai olisiko esimerkiksi Reel 2 Realin I Like to Move It (1994) ollut hitti ilman hokemaansa? Ivor Novello -palkinnoille tällaisella tuskin päästään, mutta joka yö jossain päin maailmaa tuhannet ihmiset ryntäävät tanssilattialle puhelaulamaan:

”Pump up the jam, pump it up
A pump it up, yo, pump it
Pump up the jam, pump it up
A pump it up, yo, pump it”

Energisoivan Pump Up the Jamin tahtiin voi vaikka tanssia, kokata, juosta, nostaa rautaa, ottaa aurinkoa, juoda jääkylmää olutta ja tehdä vallankumouksen. Siitä tulee voittamaton olo. It makes my day.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!