Popklassikot 1990

#12 Saint Etienne – Only Love Can Break Your Heart

Saint Etiennen esikoisalbumilla laulaneen Moira Lambertin voi bongata tästä Faith Over Reason -yhtyeen albumin takakannesta.

Neil Youngin alkuperäinen Only Love Can Break Your Heart on villasukkabiisien aatelia: äärimmilleen kärjistetty esimerkki artistineron siitä puolesta, joka vikisee rakkauden perään masentuneena koiranpentuna sateessa. Sen sanoma – rakkaus voi satuttaa, joten kannattaa olla varovainen – on vastakohta euforisen popin kehotukselle ottaa hetkistä ja kohdatuista ihmisistä kaikki irti.

Biisin, kuten Youngin muunkin 1970-luvun alkupuolen tuotannon, taustalla on hippiaikakaudesta podettu krapula, tässä tapauksessa kaiketi vapaan rakkauden varjopuolien innoittama.

Tällaiset merkitykset olivat läsnä korkeintaan metatasolla, kun uraansa aloitteleva popnörttikaksikko Bob Stanley ja Pete Wiggs versioi kappaleen ensimmäiseksi singlekseen Saint Etienne -nimellä. Kakkoslohkaisuna kuultiin tuore uudelleentulkinta tweepop-yhtye The Field Micen Kiss and Make Up -biisistä. Lainakappaleilla esittäytyminen saattoi olla epävarmuutta omista sävellystaidoista, mutta näiden miesten tapauksessa oli todennäköisemmin kyse tietoisesta oman paikan määrittelystä. Se paikka näyttäisi sitten löytyvän pop-rakennuksen kirjastohuoneesta, vastakkaisesta siivestä hedonismiin ja rock’n’roll -menoon nähden.

Only Love Can Break Your Heart on loistava coverversio. Se onnistuu kuulostamaan aivan omanlaiseltaan puuttumatta biisin perusasetuksiin sen kummemmin. Lauluntekijäballadin sovittaminen 1990-luvun alun hiphopahtavaan standardibiittiin tapahtuu luontevasti, ja Saint Etiennen tulkintaa leimaava housepianoriffi on yksinkertaisuudessaan nerokas. Youngin kappaleesta tehdään loistava laskuhumalavaiheen tanssiraita poistamatta siitä mitään olennaista – paitsi maestron jäljittelemätön laulu, joka oli välttämätöntä korvata jollakin suhteellisen erilaisella.

Moira Lambertin viileän haaveileva vokaalisuoritus ajaa asiansa mainiosti. Se alleviivaa sitä, ettei nyt ole kyse singer-songwriterin omasta sydänsurusta, vaan näyttelijän esittämästä tulkinnasta. Tai ei, ei näyttelijän, joka pyrkisi menemään rooliin niin, että sydänsuru tulee hänen omakseen. Tässä ei esitetä mitään muuta kuin faneja elämysretkellä popin ihmemaassa.

Näin Wiggs ja Stanley ryhtyivät rakentamaan konseptiaan tunnustamalla ovelasti heikkoutensa heti kärkeen.

Tässä vaiheessa iki-ihana Sarah Cracknell ei tosiaan ollut vielä vakiintunut ryhmän laulajaksi. Mutta ei se mitään, sillä Moira Lambertiinkaan ei voi olla rakastumatta, kun katsoo Only Love Can Break Your Heartin videon. Siinä hän mallintaa välillä 1950-luvun lopun taide-elokuvatähteä ja ruumiillistaa välillä vuotta 1990 omituisessa XL-kokoisessa yöasussa, mutta on syötävän suloinen kaiken aikaa. Jätkät kekkuloivat konservatiivista värisilmää raiskaavissa kuteissa ja pelaavat pöytäjalkapalloa, mutta välillä nähdään mustavalkoisen romanttisia lähiöotoksia.

Viiden tähden pelinavaus jalkapallojoukkueen mukaan nimetyltä yhtyeeltä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Se The Field Mice -versio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS II!

Moira Lambertin myöhempiä tekemisiä ei tuubista paljoa löydy. Vuonna 1991 hän lauloi tällä Faith Over Reason -kokoonpanon täysin unohduksiin vajonneella tunnelmapalalla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS III!

Neil Youngin alkuperäinen Only Love Can Break Your Heart.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!