Popklassikot 1998

#12 Fatboy Slim – Praise You

Norman Cook AKA Fatboy Slim AKA Beats International AKA Freak Power AKA Mighty Dub Katz AKA Pizzaman AKA Housemartinsin basisti.

Norman Cook AKA Fatboy Slim AKA Beats International AKA Freak Power AKA Mighty Dub Katz AKA Pizzaman AKA Housemartinsin basisti.

Big beatin muututtua lopulta suurten yleisöjen musiikiksi sai myös entinen Housemartins-basisti Norman Cook osan maineesta. Levoton Rockafeller Skank -sinkku oli menestynyt hyvin, toden teolla Cookin Fatboy Slim -aliaksen vei kaikkien huulille Praise You.

Ja onhan Praise You harmiton kipale, josta on mielettömän helppo pitää. Maccainen basso, reteääkin reteämpi kosketinkoukku ja vielä Spike Jonzen ohjaama tavattoma svengaava video, joka kruunaa kokonaisuuden.

Praise You oli äärimmäisen huoleton biisi äärimmäisen huolettomille ihmisille. Se sopi täydellisesti soimaan ainesanalla nimettyihin baareihin ja kahviloihin, joissa kimalsi Bowers & Wilkinsin lasikuitu ja urbaanit guerillat joivat ylihintaisia erikoiskahvejaan vertaillen uusimpia kirpparivinyylejään. Mieltä kutkutti päästä kotiin luukuttamaan niitä Teknari-parin ja mahdollisimman muhkeiden retrokuulokkeiden avustuksella.

Praise Youssa oli rakennettuna sisään kaiken milleniaalisen optimismin ääni vastaparina dystopiaspekulaatioille. Joillekin optimismista tuli todellisuutta, toisille ansalanka. Joillekin se kihahti pahasti hattuun. Motivaatiopuhujilla, konsulteilla ja populaarifilosofeilla meni hyvin, mutta ei se tyhmä ole joka myy, vaan joka ostaa.

Ja 1990-luvun lopun nuoriso oli valmis ostamaan aivan kaiken. Kunhan se oli patinoitu sopivasti retrolla ja verhottu oikealla kuosilla. Siinä piti olla sielua, siinä piti olla väriä ja siinä piti olla Hyvä Meno. Praise Youn kannessa on metritolkulla laarista ”pelastettua” vinyylihyllyä, mutta yhtä hyvin siinä voisi olla kuvattuna valtava tekovehje. Jälleen yksi marginaaliryhmä keksi olevansa omaperäinen, koska rakensi itsensä markkinakulttuurin jo kertaalleen käyttämien ja pois heittämien asioiden ympärille.

Jälkeenpäin kasarin kalseat jupitkin alkavat näyttää varsinaisilta ihmisyyden timanteilta näiden eilisvuoden superkuluttajien rinnalla. Praise You sen sijaan on edelleen täydellinen kappale ja maailmaan on syntynyt paljon uusia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet iMac G3 -pöytätietokonetta, Mossimon myymälöiden muuttumista paikoiksi, joissa myydään crackiä, eivätkä eläneet Hoobastankin vielä ollessa kasassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Praise Youn laulusample on peräisin täältä…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

…ja pianosample täältä, noin kahden minuutin ja 40 sekunnin kohdalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!