Popklassikot 1983

#12 Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made of These)

Annie ja Dave, paholaisen asialla.

”Sweet dreams are made of these
who am I to disagree
I travel the world and the seven seas
everybody is looking for something”

Alun julistus on etäinen, taitein muotoiltu ja moraalista vapaa. Hyytävän rauhallisesti laulaen Annie Lennox vain toteaa – ikään kuin faktana – tietävänsä, mistä unelmat on tehty. Ja että jokaisella on hintansa.

Mitään ei suoraan tarjota, mutta vihje on selvä. Minulta voit saada mitä haluat – jos hinnasta sovitaan. Ja jotenkin en voi olla vakuuttumatta, että hintana on sielu.

Mutta ajattele, mitä sillä saa. Kuin paholaisen markkinointipäällikkö Lennox linjaa, miten maailma makaa:

”Some of them want to use you
some of them want to be used by you
some of them want to abuse you
some of them want to be abused”

Siis mille puolelle peliä haluat jäädä? Onko hinnalla edes väliä?

Lisää demonisuutta tuo vaikeus määritellä puhujan asemaa. Lennoxin äänestä on turha etsiä hitustakaan tunnetta. Analogisen syntetisaattorin ja rumpukoneen luomat taustat ovat yhtä aikaa furistisia ja vanhentuneita.

Määrittelyä pakenevat myös Lennoxin androgyyni olemus sekä Dave Stewartin määrittelemättömäksi jäävä rooli Lennoxin vieressä. Bisneskumppani? Sihteeri? Puoliso?

Jos popmusiikin halutaan väittää olevan paholaisen musiikkia, argumentille voisi hakea huonompaakin tukea kuin Sweet Dreamsin. Vaan harvoinpa paholainen on kuulostanut näin hyvältä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Video sen todistaa: paholainen työskentelee levy-yhtiössä.

Bonus!

Shokkirokkari Marilyn Manson ymmärsi suloisten unien pelottavuuden ja sai melko mielikuvituksettomalla versiollaan ensimmäiset listasijoituksensa Yhdysvalloissa. Kappaleen video on äänestetty maailman pelottavimmaksi, vaikka kummitukset ja friikit ovat kyllä lällykamaa pukumiehiin verrattuina. Pisteitä kuitenkin mansikin korvaamisesta possulla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!